“Екология на душата” – младежки лагер събира деца от различни култури в Пловдив

Снимки: Пловдив 2019

Форумът е част от петото издание на младежкия лагер „Мост-между-културите“

В края на юли Международния Младежки център в Пловдив ще събере 16 младежи от различни населени места в България и различни религии и култури. Заедно чрез силата на изкуството и своя неповторим талант те ще изпратят общо послание за приятелство към връстниците си от България, Европа и света. Работата с младежите се случва в рамките на петото издание на младежкия лагер „Мост-между-културите“, организиран от сдружение „Източноевропейски Форум за Диалог – Мостове“.

Лагерът тази година е на тема „Екология на душата“ и е част от програма „Наследство“ на Пловдив-Европейска столица на културата. В рамките на пет дни участниците ще имат възможността да се срещнат с представители на различни вероизповедания и да научат от тях повече за съответната религия.

В Арменския комплекс те ще се запознаят с дейността на арменската организация „Парекордзаган“ и арменския апостолически православен храм „Сурп Кеворк“. С посещения в православния храм „Св.св. Константин и Елена“ и католическата катедрала ще се докоснат до още две от християнските вероизповедания. При посещението си в Джумая джамия и представител на организацията „Йешилай“ – България, младежите ще участват в дискусия за опасността от зависимостите. Посещение на синагогата „Цион“ и среща с еврейски младежки лидери ще разшири допълнително кръгозора на участниците.

Участниците отправят послание за „Мост към приятелството“ до целия свят

Пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да се насладят на пъстрата мозайка от занимания на младежите на 28 юли в био-градинката на Младежкия център, където ще ги очаква артистично пано от разноцветни капачки – своеобразно послание към обществото за отговорно отношение към околната среда и правилното изхвърляне на пластмасовите отпадъци. 

Форумът предвижда и официално събитие по случай Международния ден на приятелството на 30 юли от 15.00 часа в галерия AK Glass of Wine, където ще се изявят талантливите участници в лагера чрез музика, танц и изобразително изкуство, вдъхновени от темата за приятелството и душата.

Младежкият лагер ще завърши същия ден с традиционно българско хоро, изтанцувано  от младежите на стълбите на Каменица от 17.00 часа. Участниците канят всички пловдивчани да се включат в посланието за „Мост към приятелството“ до целия свят.

Източник: Пловдив 2019