Melting Borders на Рикардо Матлакас – изложба и пърформанс

Пърформанс Melting Borders в Армения

За традициите и културата, които хората споделят

Рикардо Матлакас (Riccardo Matlakas) e международен визуален артист с италиански корени, който работи в различни сфери на съвременното изкуство: пърформанс, скулптура, стенопис, мозайка, инсталация, обекти, живопис. Чрез своя пърформанс “Melting Borders” (“Топящи се граници”) той придава истинско значение на традициите и културата, които хората споделят, а не толкова на темите, за които хората се борят помежду си. В концепцията на творчеството му знамето принадлежи на политиката.

В Melting Borders художникът се разхожда със специално направена желязна инсталация на главата си, държаща няколко фунийки за сладолед. Във всяка фунийка сладоледът представлява цветовете на избрани знамена на държави. Докато се разхожда, сладоледът се топи върху бялата му риза, оставяйки цветни следи. Чрез своето действие художникът иска символично да разтопи границите, оставяйки на човечеството само сладостта и красотата.

Първото изпълнение на „Melting Borders” се случи в Армения през 2017 г. и с него авторът подчерта същността и красотата на арменската култура. Ризата е това, което остава от действието – ново знаме, което е „освободено” от политика, т.нар. „Sweet Flag”. През годините „Melting Borders” се изпълнява и в други страни, говорейки на висок глас за различни видове проблеми между избраните държави, представени чрез цветовете на сладоледа във фунийките.

В България „Melting Borders” ще загатне за „Македонския въпрос“ от нашето съвремие и ще прикани всички хора да стопят границите, поставяйки на първо място общите си традиции и култура, както и да бъдат преди всичко хора.

Знамената, които ще бъдат „претопени“ върху ризата на автора, са българското, гръцкото, македонското, и това на Европейския съюз. Този абстрактен живопис, в който се превръща бялата риза след всеки пърформанс чрез сливането на флаговете на отделните държави в едно, е своеобразна покана към човечеството да преосмисли начина на разделение, по който живеем на Земята.

Пърформанс в Благоевград и изложба в София

Пърформансът „Melting Borders” ще бъде изпълнен в пешеходния център на гр. Благоевград на 21.04.2022.

Като продължение, на 27 април, в присъствието на художника Рикардо Матлакас, се открива едноименната изложба в Галерия Depoo (ул. „Врабча“ 12) в гр. София, представяща архивни фото и видео материали, както и фото и видео материали + реалната риза от пърформанса в Благоевград (линк към събитието), която ще продължи до 8 май 2022.

„Riccardo Matlakas в България” е поредица от събития, организирани от фондация Visionary като част от артистичната програма Фондацията през 2022 г. в партньорство с Италианския културен институт в София и финансирана от Национален Фонд „Култура“.