Европейски фестивал на пътуващия театър за осми пореден път

Събитието се провежда ежегодно през месец октомври, в град Сливница.

Основните цели на фестивала са:
– Да предостави сцена за изява на талантливи и успешни театрални формации от България и Европа;
– Да насърчава мултикултурния диалог, да стимулира културния обмен и обмяната на професионални идеи между творци и артисти от различни краища на Европа.

В седем вечери театрални формации от България и Европа се борят за признанието на публиката и наградите на професионалното жури.

До този момент участие във фестивала са взели професионални и самодейни трупи и актьори от България, Чехия, Словакия, Германия, Румъния, Сърбия, Република Северна Македония, Молдова, Турция и Великобритания.

Екип: Николай Гундеров – творчески директор на фестивала, гл. експерт Милена Янкова, отговаряща за провеждането на „Културните дейности и мероприятия” в община Сливница.

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Община Сливница. Медиен партньор на културното събитие е Българската национална телевизия. 

За участие в журито през 2002 година са поканени известни дейци на културата:

Стоян Младенович, режисьор – Народен театър Лесковац, Сърбия; Николай Гундеров – режисьор и творчески директор на фестивала, Симеон Владов – носител на АСКЕЕР за драматургия, носителят на две награди ИКАР за „Златен глас“  (2009 и 2022 г.), и водещата на фестивалната програма и на културни предавания и слотове на БНТ Галя Крайчовска.

 Ще бъдат връчени следните 7 награди: за най-добър актьор и актриса, наградата на Община Сливница, специалната награда на журито, награда за впечатляващ спектакъл на името на Филип Трифонов, награда на публиката и наградата “Нови хоризонти” на
направление ”Kултура” в Община Сливница.

Ще бъде поставена още една почетна плочка в „Театралната алея на славата“ – на името
на актрисата Гинка Станчева. До този момент в Алеята са увековечени имената на:
Филип Трифонов, Павел Поппандов, Георги Мамалев, мимът от Цирк дьо Солей Юрай Бенчик и британските звезди Сю Ходж и Кийт ‘Падингтън’ Ричардс от най-успешния британски комедиен сериал за всички времена “Ало, ало”.

От 2016 г. фестивалът е част от Културния календар на Министерството на културата.

Над 10 000 души публика са посетили представленията до момента.

Най-големият измерител за ползата и успеха на фестивала е пълната със зрители вече пет години зала на читалището.

Фестивалът се радва и на гости от София, Софийска област, а дори и на посетители от Димитровград, Р. Сърбия.

Съпровождащата програма тази година включва както изложба на чешкия интелектуалец и преводач Мартинек Младенов, така и събития, свързани с отбелязване на годишнина от рождението на драматурга и президента Вацлав Хавел. Съвместно с организацията за културни събития “Партитура” и актьорите Пламен Пеев и Стефан Стоянов ще бъде проведена среща за неговото творчество и театрално четене на пиесите му. Публична прожекция се предвижда и на филм по творчеството на Вацлав Хавел “Човешкият глас”, с участието на Симеон Владов.

В програмата на закриването е включен и солов концерт на популярния български творец Стефан Вълдобрев.