Графити фестивалът GRAFF EXPRESS с второ издание през април

© Mihaela Draganova

Най-добрите графити артисти ще трансформират пешеходния подлез на Централна автогара

Между 15 и 17 април едни най-добрите графити артисти в страната ще съберат сили за второто издание на фестивала GRAFF EXPRESS и ще трансформират пешеходния подлез на Централна автогара в произведение на изкуството.
Художествената намеса ще включва 8 български и 2 чуждестранни автори, които ще работят рамо до рамо в продължение на 3 дни. Техните имена са ARSEK & ERASE, BRUS, BILOS, EPIK, FELON, GANA, GLOW, MAZEONE и XPOME.

За GRAFF EXPRESS

GRAFF EXPRESS е авторска идея на Николай Петров GLOW, с която той се цели да създаде ежегоден софийски фестивал за графити изкуство, който представя едни най-вдъхновяващите автори и най-актуалните стилове в сферата. Фестивалът GRAFF EXPRESS се откроява със своята свежа визуална идентичност, висококачествена селекция на художници и умело кураторско разпределение на работните площи. Първото издание на фестивалът се състои през 2020 и е организирано съвместно с фондация Visionary, докато тазгодишното, второ издание, е в ръцете на Фондация Citywise.

Официалното откриване на завършените стенописи ще се проведе на 27 април от 16:00ч с кураторска обиколка на локацията, съпроводена от онлайн тур и представяне на готовите произведения.

За Фондация Citywise

Фондация Citywise е организация, създадена през 2020 година от специалисти в сферата на визуалните изкуства и архитектурата, с цел облагородяване, систематизиране и създаване на градско пространство. Дейността CityWise се фокусира върху градската среда, както и върху характерните за всеки столичен квартал и регион елементи, дефинирани като благоприятни за допълнителни творчески интервенции. Фокусът на фондацията пада върху систематично планирани микро и макро проекти, които през добавяне на нов куриран художествен слой в градската среда, да консолидират нейния съществуващ вече характер.

"Graff Express 2022" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2021 от Фондация "Ситиуайз" в партньорство с Район "Сердика". Проектът се реализира със съдействието на Loop colors и Rush street life store.