ХГ„Борис Денев“ и Театър ВЕСЕЛ с общ проект за детската публика

Източник: театър Весел

Ново достъпно пространство за изкуство

Съвместният проект между ХГ „Борис Денев“ и Театър ВЕСЕЛ във Велико Търново е уникална възможност за приобщаване на най-младата публика както към театъра, така и към уникалните примери на живописта, графиката и скулптурата, с които разполага галерията.

Едно ново достъпно пространство за изкуство оформи ръководството в лицето на директора на галерията г-н Мартин Митев, подавайки ръка на артисти от различни сфери, но следвайки задължително заложения статут по опазване и популяризиране на изкуството.

В създаденото (отделно от постоянната експозиция) пространство за лекции, литературни четения, камерни концерти и представления, Театър ВЕСЕЛ реализира първия си артистичен проект за настоящата година – премиерата на спектакъла „Русалка“.

Драматургичният материал е вдъхновен от стара немска легенда – „Легенда за Лорелай“. Постановката е осъществена от популярния у нас и зад граница режисьор Тодор Вълов. Сценографията и куклите са сътворени от един от най-талантливите театрални художници на съвременния куклен театър в България – Наталия Гочева. Оригиналната музика и аранжиментите са дело на композитора Пламен Мирчев-Мирона, а вокалите – на Пламена Ангелова. Студийният звукозапис е реализиран от Петър Атанасчев. Ролите в спектакъла се изпълняват от Елка Баланова и Веселин Василев.

Легендата за Лорелай е вдъхновявала творци от различни епохи. Тя разказва за красивата дъщеря на беден рибар, която пленявала стари и млади със своите омайващи песни. Това е старата и вечна история за свободния дух и за погубената любов. Спектакълът носи атмосферата на суровия северен пейзаж и въздейства с вълшебството на приказка и с драматизма на антична трагедия. В него откриваме истини, които са неподвластни на времето и пространството.

Идеята на г-н Веселин Василев, директор на Театър ВЕСЕЛ, е да се предостави уникална възможност за детската публика от старата столица да  се срещне с театъра и изобразителното изкуство в един общ проект. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Велико Търново и с любезното съдействие на Художествена галерия „Борис Денев“ в старата столица.

Източник: театър Весел