Химни за шест столични училища в кампанията „Светилник“

Шест столични училища ще се сдобият със собствени химни в пилотната фаза на инициативата „Светилник“.

 Това са 19 СУ „Елин Пелин“, 81 СУ „Виктор Юго“, 108 СОУ „Никола Беловеждов“, 153 Спортно училище „Неофит Рилски“, 171 ОУ „Стоил Попов“ и Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“.

Кампанията се осъществява от организацията на автори и композитори Музикаутор в партньорство с Националното музикално училище „Любомир Пипков“, Българската телеграфна агенция, Сдружение „Сцена Музика“ и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Мотивация за организаторите на инициативата „Светилник“ е, че музиката има обединяващ характер, а химнът е един от начините, по който учениците могат да съхранят спомен и гордост от своето училище, като същевременно допринася за позитивна училищна атмосфера.

Ето защо в пилотната фаза на инициативата „Светилник“ Управителният съвет на Музикаутор отпусна 25 000 лева за създаването на химни за пет столични училища. След като бяха прегледани всички заявления, бе решено от Културния фонд на сдружението да бъдат отпуснати допълнително 5000 лева, с които да бъде финансиран още един химн.

Приятно изненадани сме от интереса на училищата – от всички заявления личеше дълбоката мотивация и желание за развитие на всяко едно от тях. Затова и не можахме да решим между двете последни училища, които имаха почти равен брой точки, и Управителният ни съвет взе решение да финансираме създаването на още един химн. Надяваме се, както избрахме шест отлични училища, така и да ги дарим с шест отлични химна
– коментира избора на училища изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров.

Условия на конкурса

Химните за шестте столични училища ще бъдат създадени от творчески екипи от композитори, автори на текст и аранжимент. Те ще участват в конкурс със свои предложения за химн на конкретното училище, след което то ще избере най-подходящия от тях. Условията на конкурса ще бъдат обявени на сайта на Музикаутор през тази седмица.

Кампанията предвижда химните да бъдат изпълнени с помощта на ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“, да бъдат записани професионално, както и да бъдат създадени видеоклипове към тях.

Кулминацията на инициативата е концерт в края на учебната година, който ще се проведе в София и на който се очаква да присъстват ученици, учители, родители, партньори и гости. Входът ще е свободен. Можете да очаквате повече информация за събитието в следващите месеци.

Мисията на „Светилник“

“Ние вярваме, че моделите на възпитание днес формират обществото, в което ще живеем утре. Мисията на „Светилник“ е да предложи модел, основан на музика, творчество, взаимодействие, отговорност и разбиране на ценностите, които изграждат и ни свързват в една хармонична общност. Така ще имаме увереност, че създаваме среда, в която децата ни ще се реализират като пълноценни членове на обществото и ще сътворят нашето по-добро утре.”

Източник: Музикаутор