“Хофманови разкази” под диригентството на Маестро Павел Балев – оперната кулминация на октомври във Варна

Снимки: Държавна опера Варна

В "Хофманови разкази" приветстваме Маестро Павел Балев, постоянен гост диригент на варненската опера и носител на наградата "академик Марин Големинов" 2021

Оперната кулминация на октомври ще бъде срещата след лятната премиера с очарователния оперен фантазъм на Жак Офенбах „Хофманови разкази” на 16 октомври. На диригентския пулт ще приветстваме световноизвестния български диригент Маестро Павел Балев.

Главен диригент на Филхармония Баден-Баден, както и на Международната академия „Карл Флеш“, в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония, от тази година Маестро Балев е Генерален музикален директор на Театър Нордхаузен и Лоо-оркестър Зондерсхаузен, а от 2022 г. паралелно ще започне работа като Музикален директор на Операта в Лимож, Франция.

Наред с многобройните си други награди, Маестро Балев бе удостоен неотдавна и с Националната награда за принос в музикалното изкуство, носеща името на големия български композитор Академик Марин Големинов.

Маестро Балев води концертите от есенното турне 2021 на оперната прима Диана Дамрау, която изпълнява в програмата и българска ария от операта “Мария-Десислава” на Парашкев Хаджиев. На 5 октомври той дирижира в Пловдив “Фалстаф” от Верди – заглавие, което на 10 октомври представи и в София.

На 16 октомври ще аплодираме прочутия маестро във Варна за "Хофманови разкази".

След Юбилейния концерт за 75-годишнината на Варненските симфоници и премиерната постановка на „Хофманови разкази“ в Опера в Летния театър, Маестро Балев приема поканата да бъде Постоянен гост-диригент на оперния театър във Варна.

„Хофманови разкази“ е неговата първа постановка на тази творба. Днес “Хофманови разкази” ще ни разкажат, че хората на изкуството могат да бъдат винаги притегателна сила, която с емоционалността, интелекта и познанието си привлича хората като магнит и ги води в един друг свят, към едно друго светоусещане. Такъв е Е. Т. А. Хофман, такъв е и Жак Офенбах. Артисти с необичайни възгледи и нестандартно мислене, те търсят в творчеството си непознати хоризонти, които пленяват въображението на публиката както тогава, така и днес.

Притегателната сила на операта тръгва от вселената Хофман и продължава във вселената Офенбах, за да стигне до нас с възхитата на един автор към друг автор. А ние имаме предимството да се насладим на непреходните образци на изкуството, завещани от двама велики творци.
Любовта също е водещо начало в „Хофманови разкази“. Без тези любовни преживявания поетът Хофман не би могъл да твори. Той черпи вдъхновението, творческата инвенция и силата си от любовта и ако спре да обича, ще се самоунищожи като творец. Любовта го държи буден като творец, тя му позволява да създава, да измисля, да импровизира, да изгражда живота си и това да рефлектира върху живота на другите”, анализира Маестро Балев.

Големият български тенор със световна кариера Иван Момиров ще чуем в ролята на поета Хофман

В празничния контекст на „Хофманови разкази“ ще чуем големия български тенор със световна кариера Иван Момиров в ролята на поета Хофман, с която той триумфира на върха на своя 25-годишен творчески път.

“ХОФМАНОВИ РАЗКАЗИ”

Опера от Жак Офенбах

Диригент: Павел Балев

Режисьор: Урсула Хорнер

Сценограф: Мария Ветероска

Костюмограф: Мария Пупучевска

Дизайнер осветление: Васил Лисичов

Диригент на хора: Цветан Крумов

В ролите:

ХОФМАН – Иван Момиров

НИКЛАУС – Михаела Берова

ОЛИМПИЯ – Пламена Гиргинова

ЖУЛИЕТА – Димитринка Райчева

АНТОНИЯ – Мария Павлова

ЛИНДОРФ – Евгений Станимиров

КОПЕЛИУС – Пламен Димитров

ДАПЕРТУТО – Венцеслав Анастасов

ДОКТОР МИРАКЪЛ – Деян Вачков

СПАЛАНЦАНИ – Александър Баранов

КОШЕНИЛ – Христо Ганевски

ФРАНЦ – Арсений Арсов

КРЕСПЕЛ – Гео Чобанов

ШЛЕМИЛ – Свилен Николов

АНДРЕАС – Даниел Христов

ПИТИКИНАЧО – Мария Палматите

Гласът на майката на Антония – Силвия Ангелова

ЛУТЕР – Петър Петров

Солисти, оркестър и хор на Държавна опера Варна

Източник: Държавна опера Варна