IN THE PALACE ни среща с автори на късо кино

„Казано накратко“ - подкаст, посветен на късометражното кино и късофилмовата индустрия

Събитието ще се проведе на  11. декември от 13:00 до 19:00 часа и ще бъде излъчено на живо онлайн.

Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE, „Трикитри“ ЕООД и НЧ „Вещина-2005“, съвместно с Район „Лозенец“ – СО и с финансовата подкрепа на дирекция  „Култура“ Столична община, включен в календара на културните събития на Столична община за 2021 г. и Национален фонд „Култура“,  организира на 11. декември ежегодния си онлайн преглед с дискусия върху проблемите, състоянието, постиженията и бъдещето на българската късометражна филмова индустрия „Казано накратко“, което отново ще се проведе с подкрепата на NOVA.

“В съботния подкаст ще участват български артисти с биография от фестивала, около които са завързани и предстоят нови истории”
– споделя директорът на фестивала Цанко Василев

„Идеята за представянето на български късометражни филми не е нова, но единствено Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE го прави с традиция и с поглед в бъдещето“.

Късометражни филми и дискусия в съботния подкаст

Ще бъдат излъчени няколко български късометражни филма с успехи от международната кино сцена, печелили подкрепа на питчинг форуми и подкрепени от Национален фонд „Култура“.

Зрителите ще имат възможността да задават въпроси на автори и продуценти, както относно стилистични особености и похвати, така и по отношение на модели на финансиране на късофилмовите им форми.  Дискусията ще модерира директорът на фестивала Цанко Василев.

Подкастът стартира точно в 13:00 часа със следната програма и гости:

13:00 часа – разговор с успешния филмов продуцент Ваня Райнова и последваща прожекция на късометражния филм на режисьора Владимир Петев „Куче“;

14:00 часа – Весела Данчева – режисьор и продуцент на анимационно кино и прожекция на компилация от български анимационни късометражни филми на „Компот колектив“;

15:00 часа – гост е Вилма Карталска – режисьор, продуцент, филмов преводач, която ще представи документалния си филм „Моят цигански път“;

16:00 часа – дискусия с режисьора Деян Барарев, който от скоро е и преподавател по филминг на деца, последван от прожекция на филма му „Байкал“;

17:00 часа – разговор с режисьора Петър Вълчев, носител на отличието Най-добър български филм на последното издание на IN THE PALACE, който фестивалът препоръча на Академията за разглеждане награда Оскар, и прожекция на документалния „Монолог в антракта“;

18:00 часа – младият режисьор Крис Захариев, чийто най-нов филм бе представен в Кан по-рано тази година, и филмът „Колелото“.

Събитието ще се излъчва на живо едновременно в няколко фейсбук страници, сред които тези на Район „Лозенец“-СО, Дирекция „Култура“ на СО – Столица Култура, ArtSofia, NOVA подкрепя българските филми и, разбира се, тази на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE.

Събитието е подкрепено от Национален фонд „Култура“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г., раздел “Събития на столичните райони”.