Иван Андрусяк – авторът на украинския „Дръндьо“, пристига в България

Снимки: изд. Изида

„28 дни от живота на Катерицата“ е забавно-смешната история на един тийнейджър

Иван Андрусяк, един от най-популярните украински писатели за деца и тийнейджъри, пристига в България.

Той ще участва във фестивала „Пловдив чете“ с две събития на 15 юни, а на 16 юни ще се срещне с читатели в София (в литературния салон на НЧ „Пенчо Славейков“ на бул. Черни връх“).

Писателят е номиниран за най-голямата световна награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен“ (2020). Спечелил е най-голямата национална награда на Украйна „Леся Украинка“.

Книгата, която е поводът за гостуването му в България, е „28 дни от живота на Катерицата“, украинският „Дръндьо“.

Тя е включена в селекцията на най-добрите, най-важните книги за деца и юноши в света White Ravens („Бели гарвани“). Българското идание е на „Изида“, а преводът – на Димитър Христов.

„28 дни от живота на Катерицата“ е забавно-смешно-драматичната история на един съвременен тийнейджър. Когато съучениците ти лепват прякора Бурундук (Катерицата) и ти се подиграват, защото по физическо не можеш да прескочиш козата и да се покатериш на въже, тогава сърцето ти така се свива, че си готов на всичко, само за да докажеш кой всъщност е Ивас Бондарук.

Дори да си излюпиш… джобен дявол! Или да разгадаеш загадката на зловещите стъпки, които отекват през нощта където спиш, или да правиш рискови химически експерименти и накрая да се опиташ да опознаеш изкушенията на „възрастния“ живот.

Това е една от най-известните книги за млади читатели в съвременната украинска литература и се препоръчва за изучаване в средния курс на училищата в Украйна.

За писателя

Иван Андрусяк е роден през 1968 г. Той е писател, поет, литературен критик и есеист. Филолог е по образование. Работил е като журналист и редактор в издателство. Член е на украинския ПЕН клуб център.
Има три деца – син и две дъщери. С раждането на по-малката си дъщеря, Стефания (р. 2005), той започва да пише книги за деца и се превръща в един от най-четените украински писатели днес.

Детските му книги получават много награди, изучават се в училище и стават едни от най-четените в страната.

В края на миналата година на български излезе и приказната му, красиво илюстрирана повест „Третият сняг“. Един невероятно умен и хищен учител води истинско детективско разследване в тази приказна горска история. Винаги ли са лоши онези, които смятаме за хищници? Липсата на физическа сила означава ли липса на духовна сила? Кое е по-важно – животът на приятел или виновният да бъде наказан? Всъщност това е история за добро и зло, за съчувствие и жестокост, радост и мъка, смях и сълзи, тоест за всичко най-важно, което винаги присъства в живота и за което непременно трябва да се говори с детето. Но не само да говорим, а да го правим отговорно, достъпно, с добро и с любов, както го прави любимият писател на съвременните украински деца – Иван Андрусяк.

Романът за тийнейджъри на украинския писател Иван Андрусяк – “28 дни от живота на Катерицата” е в превод от Димитър Христов, с черно-бели илюстрации, изд. Изида.

Източник: изд. Изида