Изложба „Красотата на Япония“ в ГХГ Пловдив

Снимки: Градска Художествена Галерия – Пловдив

Цветовете и красотата на Япония чрез две от най-красивите и интересни японски изкуства

9 български и 18 японски автори ще представят в Градската художествена галерия в Пловдив цветовете и красотата на Япония чрез две от най-красивите и интересни японски изкуства – Кири-е (рязани картини от хартия) и Темари (декоративни бродирани японски топки).

За почитателите и практикуващите Кири-е в България, изложбата е истинско събитие по няколко причини – това е най-голямата изложба досега, с над 130 картини и над 80 топки темари. Това е първата изцяло цветна изложба на Кири-е (досега са се показвали само черно-бели картини), а също така и първата с голямо участие на автори от Япония. 

„Красотата на Япония“ е изложба с рекорден брой автори, от които 18 от Япония, което се случва за първи път, благодарение на помощта на галерията “Senga Art & Space” в Япония. 
Рали Донева-Коева – единственият сертифициран от Япония майстор на темари у нас, ще представи своите най-нови произведения. За първи път в изложбата ще вземат участие и ученици на Рали – Силвия Тотова и Ани Иванова.

Изложбата ще е с работно време от 10 до 18 часа без понеделник и ще продължи до 24 Ноември.

Вернисаж и среща с авторите ще се проведе на 6 ноември между 12:00 и 18:00 ч. и на 7 ноември от 11:00 до 17:00 ч.

Изложбата е с вход свободен!

По време на изложбата ще се проведе съпътстващо събитие – сенсей Маяно Онодера – собственик на гaлерията „Senga Art and Space”ще представи изкуството Кири-е в онлайн лекция на 14 ноември от 12:00 ч.

Изложбата ще се посещава при спазване на всички епидемиологични мерки, важащи към момента. Няма да се проведат планираните работилнички.

Изложбата е част от 32-ри Дни на японската култура в България и се осъществява с подкрепата на Посолство на Япония, Клуб “Приятели на Япония в България” и Фондация EU JAPAN FEST.

Източник: Градска Художествена Галерия – Пловдив