Изложба на Текла Алексиева и Искра Благоева

Новата изложба в галерията на Гьоте-институт представя творческия диалог между поколенията на художничките Текла Алексиева и Искра Благоева.

Над 30 години и много социални, исторически и поколенчески различия делят двете художнички. Затова съпоставянето на творчеството им звучи на пръв поглед фантастично и неочаквано, но именно фантастичното, което е отличително за работата и на двете авторки, ги прави интересни за паралелна интерпретация. Тази прилика, за която те самите дори не подозират, прави впечатление първо на друга художничка – Надежда Олег Ляхова, представителка на поколението между Текла и Искра.

Текла Алексиева оставя трайна следа в българската визуална култура с необикновените си илюстрации за “Библиотека Галактика” и неподражаемия си фантастичен, наивно-романтичен и сюрреалистичен стил.

Искра Благоева от своя страна е ярко и уникално за българска нова живопис явление със своята прецизна, максимално обрана като изразни средства, но силно заредена със символни значения и напрежение илюстративност.

WE COULD BE HEROES е преди всичко женска изложба, в която две жени от различни поколения размишляват върху един от най-силните атрибути на мъжествеността – героичността. Тази колаборация е не само женска, но и феминистка, дръзка и в нея не присъства никакво колебание.

06.04. – 05.05.2022
Куратор: Надежда Олег Ляхова
Звук: Пистамашина

Заповядайте на откриването на събитието в сряда, 6-и април, от 18:30 часа в галерията на Гьоте-институт България

Източник: Гьоте-институт