Изложба „Раждането на Луната – геоложка история“

Временна изложба в Националния музей „Земята и хората“ - "Moon Impact a geological story"

На 28 януари от 16 часа в Националния музей „Земята и хората“ се открива временната изложба „Раждането на Луната – геоложка история“, организирана от Националния център за научни изследвания (CNRS), Франция.

Изложбата разказва за образуването на Луната, в контекста на геоложката еволюция на Земята и Слънчевата система, скалите и минералите, образуващи нашата планета и голяма част от обектите около нас. Тази вълнуваща геоложка история е разказана в постери, 3D модели, холограми, видеопрожекции, образци от минерали, скали и метеорити, сред които и парче от най-стария метеорит в Слънчевата система.

Знаете ли, че

• Луната е образувана в един миг, когато нашата слънчева система току-що се е формирала?
• Че е родена от катастрофален сблъсък на две планети, разрушени при този удар?
• Че Земята е кондензирана само за два дни?
• Че оттогава, с течение на геоложкото време, тя се развива, както и нейните минерали и скали?

Ако отговорът е „не“ или желаете да научите повече – посетете Националният музей „Земята и хората“ и разгледайте изложбата „Раждането на Луната – геоложка история“, всеки работен ден между 10:00 и 18:00 часа от 28 януари до 7 септември.

Изложбата е по проект, финансиран от Европейския съвет за научни изследвания (ERC) към Европейския съюз по Програма за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ (споразумение за безвъзмездна помощ № 681818).

Спонсор на изложбата от българска страна е Фондация „Асарел“.

Източник: НМ "Земята и хората"