Коледното чудо на зографа Диан Костов

Коледното чудо на зографа Диан Костов: детските лица показаха, че „Животът е по-силен“

Над 323 снимки от деца-слънчица и 3 месеца работа от 25 човека екип — „Животът е по-силен“ блесна точно преди Коледа, скривайки бетонни силози до международния път София – Видин.

През двете трудни 2020 г. и 2021 г. животът ни се промени много — всички минахме през тежки изпитания, някои от нас се разделиха с любими хора. Целта на „Животът е по-силен“ беше да покаже лицето на надеждата, която ни крепи. Затова помолихме родители да изпратят снимки на дечица, родени точно сега. За всички нас като близки, родители, баби и дядовци, те са смисълът, заради който продължаваме и си струва да продължим напред. – казва авторът и инициатор на проекта Диан Костов.

Проектът започна през октомври и бързо набра скорост в социалните мрежи. Скоро след обявяването имейлът на иконописеца е залят от желаещи да участват.

След неколкодневни опити за монтаж заради силния вятър, инсталацията може да се види от всеки — както посетител, така и случайно минаващ по пътя София – Видин.

Локацията е избрана целенасочено — бетонът и строителните материали напомнят за солидната основа, върху която красотата и любовта намират своето място.

Заедно с детските снимки на паното е разположена и иконата на „Св. Богородица - Закрилница“

На паното е разположена и иконата на „Св. Богородица – Закрилница“, която Диан и съпругата му, психотерапевтът Милена Ташкова, подариха миналата година на Университетската спешна болница „Пирогов“ в София.

За Диан Костов

Диан Костов е български художник и иконописец, завършил иконография във Великотърновския университет “Св. Кирил и Методий”.

Като творец той се стреми да избяга от утвърдените начини за представяне на иконните изображения и влага в тях символи от времето, в което живеем. Самият той казва, че „пред съвременния зограф има два пътя – единият е да прави копия и да бъде занаятчия, другият е да се опитва да развива това изкуство и да бъде творец“.

Освен множество изложби в България и света, художникът изографисва и редица църкви. Изписал е Св. Николай в Обрадовския манастир, Св.Георги в Пловдив, Св. Георги в Дупница, Св. Константин и Елена в Костинброд. Творбите му са излагани в световни галерии и са притежание на колекционери от Европа, САЩ и Япония.

През 2019 г. Диан Костов е селектиран измежду стотици кандидати за участие в XII – Световно Биенале за модерно изкуство – Флоренция със своята инсталация „Кой си ти?“.

За Св. Богородица - Закрилница

Иконата на „Св. Богородица – Закрилница“ има не по-малко интересна история. Диан Костов имаше покана да я представи в катедралата Votivkirche във Виена по време на Страстната седмица и католическия Великден, след което да я покаже сакрално в дните преди Православния Великден и през Светлата седмица в базиликата „Св. София“. Пандемията осуети тези планове, но „Св. Богородица – Закрилница“ продължи да пази и закриля, оставайки при тези, които най-много имат нужда от нея. Иконата беше публикувана в юлския брой на списание за съвременно изкуство „Circle Quarterly Art Review“.