Концерт на лауреатите на Международната награда „Никола Гюзелев“ 2021 в Софийската опера

Концертът е част от събитията в чест на 85-годишнината на Маестро Никола Гюзелев и 60 години от дебюта му на сцената.

Софийската опера и балет чества 85 години от рождението на световноизвестния бас Никола Гюзелев и 60 години от дебюта му в Операта. Част от събитията по случай годишнината е и концертът на 5 ноември на лауреатите на Международната награда „Никола Гюзелев“ 2021.

В него ще участват: Мариана Пенчева – мецосопран, Добромир Момеков и Марян Йованоски – баритон (и двамата възпитаници на Маестро Никола Гюзелев), Димитър Станчев-бас, с оркестър и хор на Софийската опера и балет. Диригент ще бъде Серджо Олива – Италия (вече лауреат на Международната награда ‘’Никола Гюзелев’’ 2017 г.).

Лауреат е и брилянтният австрийски диригент Mаестро Густав Кун.

На лауреатите ще бъде връчена Международната награда „Никола Гюзелев 2021“ за оперно изкуство. Същия ден, на 5 ноември, в 17:30 часа, в Централното фоайе на Операта ще се открие изложба с картини на Никола Гюзелев.

На 3 и 4 ноември са подготвени прожекции на филми за Никола Гюзелев и среща на негови колеги и ученици с публиката: от 17 30ч. на 3 ноември в Аулата на СУ ‘’Климент Охридски’’ и от 19ч. на 4 ноември на Малка сцена на Софийска Опера.

Събитията по случай 85-годишнината на Маестро Никола Гюзелев  се осъществяват благодарение съвместната работа на Фондация Никола Гюзелев, Българска Академия на Науките, Софийска Опера и Балет в сътрудничество с Италиански Културен институт, Община Павликени, Държавен културен институт към МВнР, Държавна Агенция за българите в чужбина, Биенале Артемидия от Рим и под патронажа на Министерство на Културата на България.

Международната награда ‘’Никола Гюзелев’’ за оперно изпълнителско и изобразително изкуство e учредена през 2016 г. в БАН

Поводът е 80-годишният юбилей на прочутия български оперен артист и художник Маестро Никола Гюзелев. Тази награда е предназначена да означи достойнствата на талантливи оперни певци и диригенти, както и талантливи художници-сценографи, доказали с работата и постиженията си високо ниво на майсторство и талант и по този начин да популяризира дейността, постиженията и таланта им, в българския и в международния културен живот. Наградите ‘’Никола Гюзелев’’ и награждаването с тях има за цел също още по-задълбоченото популяризиране на българските таланти и други заслужили имена в оперно изпълнителското и в изобразителното изкуства за още по-значимо укрепване положителния облик на България в Европа и света.

За номиниране и предложения за Международната Награда „Никола Гюзелев”  за оперно изпълнителско и изобразително изкуство,  Фондация ‘’Никола Гюзелев’’ работи в сътрудничество с творчески съюзи, културни организации и изявени личности в България и извън нея.

Международната награда ‘’Никола Гюзелев’’, още от нейното учредяване през септември 2016г. до днес, се връчва на талантливи и прочути певци, диригенти и сценографи, доказали достойното си място в международния културен живот, благодарение на високите си професионални постижения и талант.   

Източник: Фондация Никола Гюзелев