Лятна академия по изобразително изкуство „Ахтопол рисува“

Кметство Ахтопол става домакин на първата по рода си лятна академия по изобразително изкуство „Ахтопол рисува“ от 26 юни до 2 юли.

Събитието се осъществява по инициатива на Великотърновското Сдружение „Елита“ с председател Петя Василева и финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по проекта „Кръстопът на изкуствата“ в програма Едногодишен Гранд.

Академията е уникално събитие по рода си за Ахтопол, чиято основна цел е да даде  креативни, практически и теоретични знания по изобразително изкуство на местните деца и младежи. В обучителния период курсовете ще бъдат разпределени, както за малки художници на възраст 8 – 10 год., така и за по- големи деца и младежи от 11 до 14 годишна възраст.

Темите, които ще преподават менторите в академията са разделени според възрастта на участниците, като за по- малките са подготвени теми свързани с живопис, керамика, натюрморт, видове цветове, бои, четки и техники за рисуване, както и история на изкуството. За по- големите художници са добавени теми, включващи познания за скулптура, текстил и илюстрация, пейзаж, портрет, работа с акварел и маслени бои.

Заниманията на децата ще се провеждат между 13:30 и 15:30 часа всеки ден.

Изложба на 2 юли

 Целта на провеждане на събитието е, както образователна, така и съдържаща в себе си кауза. Всички участници в академията ще представят творбите си на изложба, която ще се проведе на 2 юли, като заключителна част на проведения курс.

Мисията на Сдружение „Елита“ е да спомогне за развитието на изкуствата и културата в по- малките населени места, затова картините на талантливите художници, ще могат да бъдат закупени, а събраните пари ще дарят на местното народно читалище “Христо Ботев -1925г”.