Международен фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово

Източник: ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР “РАЧО СТОЯНОВ” – ГАБРОВО

Събитието ще се проведе от 2 до 7 април 2022 г. на четири сцени в град Габрово

Международният фестивал на монодрамата „Соло акт“ в Габрово ще представи най-новите спектакли от страната и чужбина. От общо 13 представления, 11 са гостуващи, две от тях са чуждестранни – от Украйна и Република Косово.

Събитието ще се проведе от 2 до 7 април 2022 г. на четири сцени в града – в габровския театър, на сцената на Държавен куклен театър – Габрово, зала „Възрждане“ и в Спортна зала „Орловец“. Организаторите обещават да представят на публиката най-доброто от моноспектаклите през последните три години.

То ще бъде с конкурсен характер. За първи път освен професионално жури от експерти в областта на театъра и културата, ще има алтернативно жури на медиите. Двата журиращи състава няма да работят в условията на конкуренция помежду си, а ще се допълват в преценката си за представените спектакли.

Фестивалът „Соло акт“ е част от културния календар на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, който е и негов организатор. Освен билети за представленията, публиката може да си закупи фестивална карта за всички спектакли от програмата. Тя ще им даде предимство при избора на зрителски места. Интерес представлява въведения билет за подкрепа на фестивала. Събраните средства чрез този билет ще подпомогнат провеждането на събитието.

Участници във фестивала

Участниците във фестивала са Народен театър „Иван Вазов“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, Държавен куклен театър – Пловдив, Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, Театрална къща „Мим Арт“, Puppet’s Lab, „МаскАрт“ – Пловдив, Николаевският академичен художествен драматичен театър от Украйна, Ментор Зумбераж от Република Косово и домакините от ДТ „Рачо Стоянов“.

Какво може да гледа публиката в първите три дни на фестивала?

Официалното откриване ще бъде на 2 април от 18.00 часа на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ с габровския моноспектакъл „Мечтата на Наташа“. Режисьор на постановката е Ана Батева, а в ролята ще видим актрисата от габровската трупа Поля Йорданова. За тази роля тя е отличена с „ИКАР 2021“ в категория „дебют“ и наградата „най-добра актриса“ от XII-я Международен фестивал „МоноАкт“ в Печ, Косово, 2020 г. Представлението се фокусира върху проблемите на младите хора, лишени от родителска грижа, как липсата на любов се отразява на междуличностните им взаимоотношения с другите, за невъзможността им да се реализират пълноценно в живота.

Същата вечер, от 19.30 часа на сцената в Спортна зала „Орловец“ ще започне авторският спектакъл на Камен Донев – „Лекция №3: Възгледите на един учител за силата на словото“. Постановката е продукция на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив. Това е третият моноспектакъл от поредицата „Възгледите на един учител“ на Камен Донев. Във фокуса на представлението е силата на словото – неговото съдържание, форма, намерения и видоизменения, как словесността става основополагаща за извисяването на човешкия дух.

В неделния 3 април от 12.00 часа започва детският моноспектакъл „Не си търси белята“ на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“. Постановката е на Държавен куклен театър – Пловдив и е подходяща за деца от 3 до 9 години. Автор е Александър Михайлов, режисьор – Ваня Иванова, с участието на Ивелин Николов. Това е историята за малкото паяче Пипо, което се откъсва от нишката си и преживява много, докато намери приятел – мравката Жоро. Освен тях на сцената ще се появят още много герои от царството на насекомите, както и елфът Игнат.

Същия ден от 18.00 часа на сцената на Държавен куклен театър-Габрово ще започне моноспектакълът „Писмо до съветско другаче“. Театрална къща „Мим арт“ представя постановката под режисурата на Николай Гундеров. Ролите се изпълняват от Алексанъдр Валериев. Моноспектакълът е създаден по пиесата „Хористи“ от Николай Гундеров и Димитър Събов. Представление, в което социалистическото минало на Народна република България е анализирано, обмислено и разказано през погледа на комичното и сатиричното. Постановката е отличена с наградата за българска драматургия от Международния фестивал „Нова българска драма” и националната награда за комедия на Студио „Диалог” в Чехия.

Вечерта на 3 април от 20.00 часа на сцената на габровския театър ще започне „Полетът на къртицата“. Моноспектакъл на Полина Христова с режисьор Веселка Кунчева. Представлението е на Puppet’s Lab. Според създателите  му това е „обяснение в любов към страховете, които си създаваме. Отглеждаме ги като малки деца, храним ги с душите си, с мечтите си, с копнежите си. Докато не пораснат и не ни погълнат“.

В понеделник, 4 април организаторите са предвидели два спектакъла. От 18.00 часа на 4 април започва представлението „Изповед“ в зала „Възраждане“. Това е моноспектакъл на Андрей Карай, с автор и режисьор Сергей Павлюк. Постановката е на Николаевския академичен художествен драматичен театър от Украйна.

В 20.00 часа на сцената на габровския театър започва моноспектакълът на Христо Шопов „Не е за телефон“. Комедия от Лиза Шопова и Елин Рахнев, с режисьор Лиза Шопова. Постановката е на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково. В „Не е за телефон“ всичко се решава по телефона. Персонажът на Христо Шопов е готов да ви осигури всичко, от което се нуждаете. Нищо, че той самият е на кръстопът, живее на лизинг, а любовта му се изплъзва.

Какво може да гледа публиката в последните три дни на фестивала?

След украинското представление „Изповед“ на 4 април, второто чуждестранно участие ще е от Република Косово.

Постановката „Сънищата на Хамлет“  ще бъде на 5 април от 18.00 часа на сцената на Държавен куклен театър – Габрово. Това е моноспектакъл на Ментор Зумбераж – режисьор и актьор в представлението, по текста на Нина Мазур и по мотиви от трагедията „Хамлет“ на Шекспир. Сценографията и костюмите са на Зени Балазхи, музиката е от Андин Рандобрава, а помощник-режисьор е Мирак Зумбераж. Продукцията е на Театрално-филмова къща „AKT&ITI Center“ от Прищина. Организаторите на събитието ще осигурят превод чрез субтитри на чуждестранните представления.

Същата вечер от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър започва спектакълът „Лазарица“ от Йордан Радичков. Режисьор и актьор в него е Димитър Марков. Постановката е на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен. Персонажът на Димитър Марков премисля живота си и всичко, което е станало покрай него. Сякаш извън времето има възможонст да преосмисли битието и парадоксалността на света, разминаването между думи и дела, лицемерие и морал.

В сряда, 6 април, от 18.30 часа в зала „Възраждане“ започва габровският спектакъл „Хомеопатия на душата“. Това е авторски спектакъл на Димитър Иванов – Капитана, който е в стила на стендъп комедиите. Режисурата е на автора и Емил Йорданов. Участват куклите Бай Тъньо и новият герой, тийнейджърът AJ TikTok-a. С остър хумор Димитър Иванов – Капитана обрисува различни аспекти от ежедневието ни, малко известни факти от българската история, политическата реалност, темите и езика, подчинени на „политическата коректност“.

Вечерта от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър започва постановката „Плач на ангел“ на режисьора Стоян Радев по текста на Стефан Цанев. Това е моноспектакъл на Христо Мутафчиев в главната роля. Сценографията и костюмите са на Елица Георгиева, а музиката е от Веселин Митев. Представлението е отличено през 2021 г. с три номинации за наградите „Аскеер“ в категориите „режисура“, „съвременна българска драматургия“ и „водеща мъжка роля“. Печели две от тях – „Аскеер“ за „водеща мъжка роля“ за Христо Мутафчиев и „Аскеер“ за „режисура“ на Стоян Радев. Стефан Цанев е отличен с голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2021”. В „Плач на ангел” един малък човек повдига големи въпроси, разсъждава за  причините за несполуките в живота, търси справедливост, за да стигне до пречистващото осъзнаване за мястото си в света. Продукцията е на Народен театър „Иван Вазов“.

В последния ден от фестивала – 7 април, зрителите могат да гледат представлението „Провинциални истории“ от 18.30 часа в зала „Възраждане“. Моноспектакъл на Иванка Шекерова и „МаскАрт“ по текстове на Чудомир. Режисьори на постановката са Лилия Секова и Иванка Шекерова, а музиката е на Боян Гегов. Публиката ще се срещне с образите на местната клюкарка, клетия мъж, който търси начин да угоди на жена си, но никога не успява, „трагедията“ на свекървата, която не може да приеме снахата и комичната среща на един обикновен човек с бюрокрацията.

Финал на фестивала ще сложи моноспектакълът „Хроника на едно убийство“. Представлението започва от 20.00 часа на сцената на габровския драматичен театър. Постановката е под режсурата на проф. Ивайло Христов по текста на Ерик-Еманюел Шмит. В ролята влиза Йорданка Стефанова. Сценографията е дело на Марина Янева, а фотограф е Антон Даскалов. Продукцията е на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Спектакъл за загубата на любовта в живота, самотата и преосмисляне на случайностите, които всеки ден ни носи.

Веднага след края на „Хроника на едно убийство“ ще започне официалната церемония по награждаването и закриването на „Соло акт 2022“.

Цялата програма на фестивала може да бъде видяна на интернет страницата на габровския драматичен театър.