НДК представя произведения на ученици от 15 училища по изкуствата

Снимки: НДК

15 училища по изкуствата от цялата страна участват в обща изложба в Арт галерия - НДК и в Зала 4 на Двореца.

На 21 юли 2021 г. в НДК беше открита изложба, в която със свои произведения участват ученици от 15 училища по изкуствата от цялата страна от VIII до XI клас. Бяха връчени и грамотите на наградените ученици в Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн.

Настоящото му 17-то издание се организира съвместно от Министерството на културата и Националния дворец на културата, който е и традиционен домакин на събитието.

По време на откриването бяха представени номинираните и наградените произведения, които са селектирани за конкурса.

Наградите са 48, присъдени в 16 специалности – живопис, графика, скулптура, художествена керамика, силикатен дизайн, художествена дърворезба и мебел, художествена обработка на метали, художествена тъкан, моден дизайн, рекламна графика (графичен дизайн, илюстрация и оформление на книгата), анимация, детски играчки, иконопис (стенопис, пространствен и промишлен дизайн, сценичен костюм, театрален, кино и телевизионен декор), театрална кукла.

Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби

Конкурсът е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2021 г., приета от Министерски съвет.
Учениците от училищата по изкуствата до 18-годишна възраст, класирани на първо, второ и трето място получават едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно. Те имат възможност също така да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.

Изложбата ще продължи до 30 юли 2021 г. в Арт галерия – НДК и зала 4 на Двореца.

Събитието е част от инициативите по повод 40 години от създаването на НДК. Входът е свободен.

Източник: НДК