ONE DANCE WEEK 2022 – част от фестивално лято Пловдив 2022

Пловдив избухва в стихията на големите фестивали

Градът, който зае 4-то място в престижната класация „Най-добра европейска дестинация“ за 2022 г. на European Best Destinations и стана №1 в категориите „Най-добра културна дестинация в Европа“ ,  „Най-романтични дестинации в Европа“,  „Най-добри винени дестинации в Европа“, а само преди седмица и „Най-добрата дестинация в България“, дава сериозна заявка да се превърне във ФЕСТИВАЛНАТА СТОЛИЦА на България това лято!

Древен и вечен, артистичен и модерен, космополитен и романтичен, Пловдив е завладяващ и пълен с живот. През това лято, след две трудни години на пандемични ограничения заради коронавируса, Пловдив избухва в стихията на големите фестивали, а те са пулсиращото сърце на културния живот под тепетата.

Екипът на Фондация „Пловдив 2019“ обещава на пловдивчани и гостите на града едно незабравимо лято, много емоции, невероятен саунд, десетки сцени и артисти на световно ниво. Едно велико и дългоочаквано завръщане към нормалността! Очакваме ви в Пловдив – фестивалната столица на България! каза изп. директор  на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев.

ONE DANCE WEEK 2022 от 13 май до 5 юни - част от програма „Наследство II“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

11 спектакъла от Азия, Африка, Европа и Южна Америка ни очакват в Пловдив от 13 май до 5 юни.

На 13 май предстои откриването на международния фестивал за съвременен танц ONE DANCE WEEK. В рамките на почти месец ще бъдат представени 4 световни премиери от Италия, България и Мозамбик, една европейска премиера от Бразилия, ФОКУС ПОРТУГАЛИЯ и зашеметяващи спектакли от Франция, Сенегал, Белгия и Южна Корея.

14-тото издание на фестивала започва с представянето на СИГИФЕН – новият спектакъл на френския хореограф със сенегалски корени – Амала Дианор – на 13 май от 19:30ч в Дом на културата “Борис Христов”. Спектакълът е първата продукция на Big Pulse Dance Alliance – мрежата на едни от най-влиятелните фестивали и танцови институции в Европа, чийто съосновател е ONE DANCE WEEK. Фестивалът е и копродуцент на спектакъла заедно с Julidans (Холандия), New Baltic Dance (Литва), Dublin Dance Festival (Ирландия), Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer (Германия), Dance Umbrella (Великобритания) и CODA Oslo International Dance Festival (Норвегия).

На 14 май следват две световни премиери от България и Мозамбик. В Драматичен театър, Пловдив, от 18:30ч e премиерата на солото СВЪРЗАН – новият спектакъл на Деян Георгиев (копродукция на ONE DANCE WEEK и Derida Stage), а от 20:00ч в Дом на културата “Борис Христов” е световната премиера на спектакъла „ВАГАБОНт“ на Идио Чичава (копродукция на ONE DANCE WEEK и Kinani Festival, Maputo).

На 20 май предстои световната премиера на новия спектакъл на Марион Дърова – СВОБОДНО ПАДАНЕ. Спектакълът е копродукция на ONE DANCE WEEK и Регионален център за съвременни изкуства Топлоцентрала. Следващият акцент в програмата е на 21 май, когато белгийската танцова компания kabinet k & hetpaleis ще представи спектакъла ОБЕЩАЙ МИ. На сцената, 7 танцьори, сред които и деца, ще оставят своите страхове зад кулисите, за да покажат експлозивната енергия на съществуването, която не признава граници.

На 22 и 23 май в Дом на културата “Борис Христов” ще бъде представена европейската премиера на ТОВА Е ТАНЦ! на бразилската компания Balé da Cidade de São Paulo. ТОВА Е ТАНЦ! е пищна демонстрация на заразително покоряващата, непринудена и красива същност на Passinho – танцов стил, роден във взривоопасните фавели на Рио де Жанейро.

ФОКУС ПОРТУГАЛИЯ на ONE DANCE WEEK представя програма от три авангардни продукции. На 27 май ще видим спектакъла КАБРАКИМЕРА на Катарина Миранда, на 29 май – АДОРАБИЛИС на Жонаш и Ландер, а на 5 юни ще бъде представен спектакъла БИЗОН на Марко да Силва Ферейра – един от най-изтъкнатите португалски хореографи.

Световната премиера на новия спектакъл СКРИТ ГЕРОЙ на италианците Алесандра Паолети и Дамиано Отавио Биджи ще се състои на 1 юни в Дом на културата “Борис Христов”. Спектакълът е продукция на ONE DANCE WEEK и Torinodanza. На 3 юни представя зрелищния спектакъл ДРАКОНИ на звездата на Южна Корея – Еън-Ми А – една от най-знаковите фигури на съвременната азиатска танцова сцена.

Пълната програма на ONE DANCE WEEK 2022 ще намерите на https://onedanceweek.com. Билети за всички спектакли от програмата в мрежата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

Очаквайте още новини за други събития, част от програма „Наследство II“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, сред които:

OPERA OPEN 2022 – РАЗЛИЧНИЯТ СВЯТ

Фестивалната платформа OPERA OPEN 2022 на Античния театър продължава политиката да представя мултижанрова програма с участието на световни гост-артисти.

HILLS OF ROCK 2022

Едно от най-вълнуващите рок събития в България за 2022 ще се проведе между 21 и 23 юли на Гребния канал в Пловдив.

6Fest 2022

Фестивал за улични изкуства 6Fest 2022 с вход свободен на открито от 13-15 май 2022 г.,представящ в 3 последователни дни събития в съвременен цирк, танц, музика, огнени изкуства, исторически възстановки.

Electric Orpheus 2022

Два дни на рокендрол, психиделика, уейв, електро, гръндж, пост-пънк, индъстриал… от топ банди от Европа и България. Пловдив, зелена локация на открито, заобиколена от индустриални халета на 27-28 май.

Фестивалът ФАРА на Българската асоциация на комуникационните агенции – най-големият форум на креативната индустрия в България. ФАРА е с 20-годишна история, а от 2016 г. се провежда в Пловдив, тази година от 8 – 11 юни в Дом на културата „Борис Христов“.

SOLAR PLOVDIV 2022

В разгара на лятото създателите на най-успешните фестивали за електронна музика SOLAR със съдействието на най-мащабната българска промоутърска компания FEST TEAM и Фондация Пловдив 2019 представят: SOLAR PLOVDIV 2022. Петкратният носител на титлата най-добър диджей в света и категоричен любимец на българската публика Armin Van Buuren е звездата на първото издание на SOLAR PLOVDIV 2022. Легендарният холандец застава зад пулта от сцената на Гребната база в Пловдив на 16 юли за своето първо участие в България.

Shake That Хълм

8-то издание на традиционния за града фестивал “Shake That Хълм” – „Пловдив-ЗАЕДНО“ ще се реализира в периода 26 до 28 август 2022 г. на територията на Plovdiv Stage Park – Младежки хълм.

LOVE SWING DANCE FESTIVAL

След двугодишна пауза, почитателите на суинг танците и културата имат отново възможността да бъдат заедно по време на 4-тото издание на LOVE SWING DANCE FESTIVAL, което е под мотото #Together Again и е планувано за периода 22 – 25 септември 2022 г.

Anime & Gaming Festival

Третото издание в града под тепетата е планувано за периода 1-30 юни 2022 г. тази година фокусът на събитието е участието на гости от Япония, популярни личности от България и други държави – влогъри, геймъри, актьори и комикс художници.