Оперетно вариете открива новия сезон на Музикалния театър

Снимки: Музикален театър

Бляскавият спектакъл не отстъпва на тези в „Мулен руж” и „Лидо”

На 1 и 2 октомври от 19:00 часа Музикалният театър открива новия си сезон с „ОПЕРЕТНО ВАРИЕТЕ: Подари мечта“. Оперетни в него ще са само част от танцовите номера, сред които кан кан, валс и чардаш. От театъра обещават бляскав спектакъл, съизмерим със световните образци в жанра на вариетето. В него водеща ще е ролята на балета.

„С този спектакъл искаме да покажем на публиката, че с качествата си солистите и балетната трупа на театъра по нищо не отстъпват на своите колеги от сцените на прочутите „Лидо” и „Мулен Руж””- казва хореографът Татяна Янева, която е и режисьор на спектакъла заедно с Александър Мутафчийски.

От Музикалния театър приканват публиката да си носи удобни обувки

Накрая всички артисти и балета ще слязат при зрителите, за да танцуват заедно световния хит Jerusalema, превърнал се в послание на надеждата във време на пандемия. Така и оперетата ще се включи, наред с други български театри, в световното предизвикателство, наречено #JerusalemaChallenge, което показа как музиката и танцът могат да обединят хората. Неслучайно надсловът на вариететния спектакъл е „Предай нататък – подари мечта”.

Сюжетът в него се развива през погледа на уличен музикант – в ролята ще видим солиста на Балета Крис Методиев, който е и популярен стрийт-танцьор. Той достига до прозрението, че всяка мечта е постижима, стига да подадем ръка на човека до себе си. Спектакълът обещава на зрителите феерично светлинно шоу с атрактивни танци, любими мюзикълни песни, поп-хитове, акробатични номера и циркови илюзии. Другите солисти на Балета са Йоанна Стоянова и Венета Гочева.

На сцената ще прозвучат едни от най-големите хитове на световни музиканти

Песни на Елтън Джон, Кристина Агилера, Шер, Ванеса Паради и други ще прозвучат в съпровод на Оркестъра на Музикалния театър с диригент Людмил Горчев. Те ще бъдат изпълнени от солистите Людмила Козарева, Християна Лоизу, Десислава Николова, Владимир Грудков, Александър Панайотов и Денко Проданов.

Във вариететната програма ще видим още илюзиониста Айвън, акробатичната трупа „Тапиа”, която участва и в друго заглавие на театъра – оперетата на Калман „Принцесата на цирка”. Спектакълът е със специалното участие на популярната младежка стрийт денс група X-ENERGY CREW.

За блясъка на вариетето ще допринесат и атрактивните костюми с много пера и пайети, изработени от художника Яна Дворецка, както и ефектната мултимедия на Иван Липчев. Сценографията е дело на Пеньо Пирозов.

„Имаме с какво да изненадаме нашата публика“ – категоричен е директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова.“На 1 и 2 октомври отваряме врати за зрителите с оперетно вариете. Това е една много различна програма, която, ако има успех, ще стане репертоарна в нашия афиш.”

На 30 и 31 октомври е първата премиера за новия сезон на Музикалния театър.

 Тя е на българския мюзикъл „Ухание на пури и джаз“ по „Великия Гетсби“ и Сонетите на Шекспир. Либретото и режисурата са на Бойко Илиев. Музиката на композитора Сашо Младенов е написана специално за Музикалния театър.

Музикалният театър продължава да работи при 50 процента посещаемост и стриктно спазване на всички мерки за безопасност.

Източник: Музикален театър