Паруш Парушев представя морски пейзажи в авторска изложба в Пловдив

Варненският маринист пренася морския бриз в града под тепетата

Варненският художник Паруш Парушев гостува в Галерия Артистика – Пловдив със своя авторска изложба-живопис, озаглавена “Полъх от морето”. Откриването ще е на 15.юли /четвъртък/ от 18.30 ч.

За своето представяне в града под тепетата Парушев е подготвил предимно пейзажи на морска тематика. Жители и гости на Пловдив ще имат възможността да видят и две големи платна, обединени от темата за джаза и топлите летни вечери.

Паруш Парушев в картините си разказва цветно за живота и спомените си, мечтите и желанията си. Като израснал покрай брега на река Дунав творец, той е приел за водещи определени пространствени принципи в пейзажите си. Но морето, неговият бряг и маринистиката като цяло му откриват още по-големи възможности – да развие емоционално-пространствените планове на пейзажа и колоритно да пресъздаде богатството на различните състояния на природата, т.е. да придаде характер и да я одухотвори, коментира за творчеството му Пламена Димитрова-Рачева.

Паруш Парушев е роден в гр. Полски Тръмбеш, Великотърновско.
Започва да рисува в гр. Русе, в ателието на художника Кирил Станчев, ученик на Никола Маринов. Завършва живопис във Великотърновския университет.

Парушев е член на Сдружението на художниците в гр. Русе и в гр. Варна. Има зад гърба си в над 15 самостоятелни и 13 общи изложби, участия в Бианалета и Национални художествени изложби.

Източник: Галерия Артистика