Пъстра програма за 24 май в Столицата

Previous slide
Next slide

Снимки: Столична Община 

София посреща с пъстра програма от концерти, "Парад на буквите" и художествени инсталации Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

На 24 май от 9:00 ч. до 11:00 ч. пред Паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека ще има музикална програма с участието на детски състави. Сред тях са „Студио за поп и джаз пеене“ с художествен ръководител Силвия Статкова, Детска вокална група „Сладки пуканки“ с ръководител Светлана Струнджева, Вокално студио „Дъга“ с художествен ръководител Снежана Полихронова и др. Балони с българските букви ще полетят по традиция в небето.

В 10:30 ч. от пл. “Славейков” ще стартира “Парад на буквите”, организиран за втора поредна година от Сдружение “Азбукари”. Любими български думи ще бъдят подредени от децата, участващи в парада, който ще мине по ул. “Г. С. Раковски”, ул. “Оборище”, паметника на Васил Левски и ще завърши с веселие в парка “Заимов”.

От 11:00 ч. в Кино „Кабана“ концертът “С музика в сърцата” събири солисти от Арт Център “Стринджендо“. Млади и талантливи вокални изпълнители ще представят многообразна програма с популярни песни.

Отново в 11:00 ч., но пред централния вход на Общински културен институт – Дом на културата “Красно село”, концертът “Песенни стъпки” ще предложи на публиката изпълнения на даровити деца, песните на Илия Луков и най-дългото хоро. Събитието се реализира с подкрепата на Столична община – Програма “Култура“.

От 12:00 ч. пред Народен театър “Иван Вазов” започва празничен концерт, организиран от Регионално управление на образованието – София-град, в който ще участват близо 400 ученици от столичните училища. Ще се включат възпитаници на 144. СУ “Народни будители, 140. СУ „Иван Богоров“, Национална гимназия за древни езици и култури, 143. ОУ „Георги Бенковски“, Специално училище за ученици с увреден слух “Проф. д-р Дечо Денев”, 38. ОУ „Васил Априлов“, 102. ОУ „Панайот Волов“, Първа английска езикова гимназия, Националното училище за танцово изкуство и Националния дворец на децата, които ще представят богата музикално-танцова програма.

Българска литература ще звучи през целия празничен ден на площад “Славейков” чрез специалната  инсталация “Звукът на българската литература”от Storytel.

Ще бъдат представени любими произведения на съвременни български автори и незабравими класици. Всеки минувач ще може да преживее по нов начин текстове с гласовете на любими лица от културната сцена, сред които са Юлиян Вергов, Койна Русева, Георги Господинов и много други.

Източник: Столична община