Празнуваме “Европейски ден на морето” 2022 с 19 събития в България

28 държави ще домакинстват събития по програмата Европейски ден на морето (EMD In My Country 2022)

Поредицата от инициативи ще се проведе в цяла Европа от април до октомври 2022 г.  21 страни от ЕС и 7 държави извън ЕС ще отбележат тази година тържествено Европейския ден на морето. Това са: Албания, Алжир, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Гърция, Ирландия, Израел, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Черна гора, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Холандия, Тунис, Турция и Великобритания.

2022 г. е Европейската година на младежта и много от инициативите са с акцент върху младежките дейности. Местни активности като почистване на плажове, обиколки с екскурзовод на пристанища, уъркшопове, семинари, конференции, изложби на морска тематика, еко-обиколки и разходки в райони със значително морско наследство, екскурзии с лодка, посещения на морски музеи, кораби, аквариуми, корабостроителници и т.н. са насочени към широка аудитория. С цел да привлекат и по-младата публика, проектите включват различни игри и забавления.

В България събитията са общо 19 и са съсредоточени основно по Черноморието. Пловдив и Девин са единствените градове, които нямат излаз на море, но са спечелили проекти по програмата.

Два са одобрените проекти за Пловдив по програмата на Европейската комисия "Европейски ден на морето"

Народно читалище “Съвременник-1986” и Народно читалище “Тракия – Пловдив – 2008” за поредна година печелят проекти по програмата на Европейската комисия “European Maritime Day”. Двете пловдивски културни институции ще доведат морето в града под тепетата през месеците май и юни, като отново ще направят честването на Европейския ден на морето своеобразен празник за малки и големи.

“Възпяваме синьото море” (“We sing the blue sea”) е проектът, с който Народно читалище “Съвременник-1986” ще се включи в програмата на честванията. Събитието ще се състои на 26 май в Зоната на креативността на читалището – пред библиотеката в жк Тракия, блок 140. Концерт, посветен на морето, ще изнесат деца от школите по пеене, гайда и китара, а талантите от детско арт студио “Контрасти” ще изложат свои тематични творби.

Проектът на Народно читалище “Тракия – Пловдив – 2008” е озаглавен “Песента на морето” (“The song of the sea”) и ще се осъществи на 2 юни в дворното пространство на читалището. Събитието включва концерт на деца от школата по пиано и литературно четене на стихове и есета, посветени на морето.

Девин ще бъде домакин на еднодневен кулинарен фестивал “Царството на пъстървата” в Девин на 1 юли 2022 – проект на рибарска група „Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат“.

Останалите събития ще се проведат в Каварна, Варна, Бургас, Равда, Ахтопол и природен резерват “Ятата”.

Повече информация за иницативите по държави и по дати на провеждане можете да намерите ТУК.