Представители на музикалния сектор обсъждат проблемите на концертния бизнес в България

Събитието се организира от Сдружение „Сцена Музика“

На 10 юни 2022 г. (петък) от 11.00 ч. в Зала 10 на НДК предстои Конференция „Устойчивост и развитие на концертния бизнес в България“. Събитието се организира от Сдружение „Сцена Музика“, което представлява организаторите на концерти в България, в партньорство със сдружението на автори и композитори Музикаутор и с подкрепата на Министерство на културата. Медиен партньор на събитието е Българското национално радио.

Стратегия за бъдещото развитие на сектора

В откриването на конференцията ще участват Мартин Стоянов – председател на Сдружение „Сцена Музика“ и заместник-министрите на културата и на туризма на Република България Весела Кондакова и Ирена Георгиева.

Акцент на събитието ще бъдат проблемите на концертния бизнес у нас и начините за тяхното решаване, от които следва се начертае стратегия за бъдещото развитие на сектора. Участниците в конференцията ще потърсят правилната формула на взаимодействие между държавата, организаторите на концерти (в т.ч. общините), залите, продавачите на билети, фирмите за охрана и всички, които имат съществена роля за реализирането на събития с музика.

Според организацията на промоутърите „Сцена Музика“ и неговите партньори устойчивото и успешно развитие на концертния бизнес е предпоставка за създаването на качествен продукт, който организаторите на концерти да предоставят на публиката, както и за изграждането на позитивен имидж на България като културна дестинация.

Събитието ще отправи послание за прозрачност и стремеж към по-добро развитие на този сектор в страната ни, от което полза имат всички заинтересовани страни – организаторите на концерти, публиката, артистите, авторите, билетните компании, държавата, медиите, рекламодателите, туризма и др.

В конференцията ще участват редица представители на бизнеса и институциите, за да бъдат представени всички важни гледни точки, добрите практики, които водят до работещи решения и най-вече обединение около общите принципи за лоялност, честност и отговорност.

Сред участниците са още представители на сдружение „Сцена Музика“ – Loud Concerts, BGTSC, Bulgarian Live Music и други, Игнат Арсенов – главен директор на главна дирекция „Контрол на пазара“, Комисия за защита на потребителите, Венцислав Петков – изпълнителен директор на „Национална спортна база“ ЕАД, Иван Димитров – изпълнителен директор на Музикаутор, Мирослав Еманоилов – управител на Eventim.BG, Георги Маринов – основател на EasyPay, ePay.BG и EpayGo, Гуидо Янсенс – управляващ партньор на EMAGIC, Румъния, народни представители, представители на общините, гости и други. Модератори на Панелите ще бъдат Милен Митев – генерален директор на Българското национално радио и Бойко Гюров – управител на BGTSC и член на сдружение „Сцена Музика“.

Източник: Музикаутор