Премиера на танцовия спектакъл “Сянка” в театър Азарян

Снимки: НДК

Танцовият спектакъл „Сянка“ с две премиерни дати на 17 и 18 юни в театър Азарян

Сянка“ е танцов спектакъл на режисьорския екип Ана Дончева, Ралица Мерджанова и Надежда Дичева, въплътил в себе си белезите на различни танцови стилове, показващ един изживян катарзис на личността през най-интимните ни и лични моменти с нас самите. Екип от танцьори с богат танцов опит борави с изразните средства на съвременните танцови стилове и хореографията на Надежда Дичева, изживяната поезия на Яна Мерджанова и музиката на Ангел Ковачев.

Премиерните дати са 17 и 18 юни от 19:00 часа в Театър Азарян.

Сянката като един от архетипите на личността, според Юнг, с нейната дълбока несъзнаваност, е олицетворение на именно тази част от нас самите, която ни е така трудно да приемем и интегрираме и която е така тъмна и плътна. Но неумолимо ни определя.

Докъде би ни довело едно „приемане“ на „неприемливото“ дадено в нас самите и какво следва, след като стигнем „края“ на това пътуване – идва ли следващо… 

А ако „сянката“ на Юнг е обърната? Какво се случва, когато онази част от нас самите, която не искаме да приемем и дори не съзнаваме, че съществува, усетим най-накрая  като най-светлата част на личността ни?

Какво се случва, ако всички ние сме „ЛАМИ“, способни привидно само на разруха, а Сянката в образа на „момъка“, ни предложи „златната“ ябълка – символ на светлата ни същност? Как сдобряването с Нея променя нас, променя всичко…

На тези въпроси режисьорски екип и хореограф отговарят в спектакъл „Сянка“, пресъздавайки един личен и интимен път на личността през четири фази: „ОТКАЗ“, „ПРОЕКЦИЯ“, „ПРЕОБРЗЯВАНЕ“ и „ИНТЕГРАЦИЯ“.

За екипа

Идея и концепция: Ана Дончева и Ралица Мерджанова

Режисьорски екип, драматургия и сценография: Ана Дончева, Ралица Мерджанова, Надежда Дичева

Ана Дончева и Ралица Мерджанова са създатели и артистични директори на танцови училища Dance Station Bulgaria /в град София и град Пловдив/.

Преди това са част от екипа на танцово училище Dance Academy /Ани като основател, а Ралица като ръководител на целия детски сектор/. Занимават се с танци повече от 25 години.

С дългогодишен опит в сферата на спортните танци (вице-републикански шампионски титли, носители на Купа България, редица отличия от национални и международни първенства) и опит в сферата на танцовите шоу-пърформанси.

Част от творческия и организационен екип на един от най-големите танцови фестивали, провеждали се в България в продължение на 15 години – Fanta Dance Festival.

Създатели на танцовия спектакъл „Нощта на Оскарите“ – провел се през 2015 и 2016 г. в НДК /зала 3 и зала 1/. Създатели на редица детски танцови спектакли: „Да откриеш Невърленд”, Притча за Земята, Имало едно време.

„Сянка“ е първият им подобен проект, в който влагат сили и енергия в едно доста странно време за изкуството по света, въобще.

Хореография: Надежда Дичева

Надежда Дичева е част от екипа на Денс Стейшън от основаването му. Хореограф и преподавател в направление съвременен танц, с награди и отличия от национални и международни конкурси.

С награда за съвременна хореография от най-стария балетен конкурс в света – Международен балетен конкурс Варна, носител на награда на името на Маргарита Арнаудова от X-то издание на конкурса за съвременна хореография върху българска музика. Работи с изявени български танцьори и обещаващи млади таланти от областта на класическия и съвременен танц. Търсеща в областта на различни танцови стилове и техники.

Музика: Ангел Ковачев

Ангел Ковачев е артист и музикален продуцент с десет години опит на музикална сцена.

Има осъществени редица музикални проекти оглавяващи челните позиции в класациите на родните музикални телевизии и радиа, както и колаборации с водещи в индустрията брандове като Puma, CocaCola, HTC и др.

През 2017 реализира дебютният си албум “Небесен”, включващ 14 авторски парчета писани и продуцирани от него.
През 2018 се установява в Англия, където завършва Академия за съвремено изкуство – ACM. Там става част от многобройни звукозаписни сесии с изгряващи и установени артисти, както и присъства на различни семинари и мастъркласове, водени от професионалисти в сферата като Xantone Blacq (Emeli Sande), Tony Briscoe (Craig David), Lara Baker (AIM), Yoad Nevo (Sia) и др. Негови основни ментори са Jay Picasso (Stormzy), Paul Ressel (Lana Del Rey), MixedbyHarlequin (Pharrell) и Marwan ‘King Tut’ Elbergam (Jessie J).

В момента Ангел продуцира и смесва музика на чуждестранни и родни артисти, работи върху втори самостоятелен албум и разработва алтернативна платформа за живи и онлайн събития – zolo.bg.

Поезия: Яна Мерджанова

Професор дпн Яна Рашева-Мерджанова е преподавател в СУ “Св. Климент Охридски” от 1994 г. Педагог и философ по образование, работи в интердисциплинни области между философия, педагогика, психология, културология, синергетика, консултиране.

Автор е на 35 научни и есеистични книги и на 13 стихосбирки, между които “Глупашки изповеди”, “Ела да видиш нещо”, “Лунарна възраст”, “Под нулата на кантара”, “Бънджискокове”, “Майчин нощник – примитивен свят”, “Годиначета и рози”, “Океани”. Авторските поетични спектакли съпътстват поезията й – донякъде.

Костюми реализация: Сърджан Кръстевски

Грим: Христина Танчева

Танцьори:
Веселина Данева, Деан Стефанов, Димитър Георгиев, Дорина Стоянова, Елена Мерджанова, Елизабет Якимова, Михаела Павлова, Ралица Мерджанова, Тодор Атанасов, Яна Николова, Аглая Родригес

Веселина Данева е носител на наградата за артистичност от Националния балетен конкурс “Анастас Петров”, 5-кратен стипендиант на Министерство на културата от национални балетни конкурси. Медалист в държавни първенства по спортни танци (категории младежи).

Участник в музикално-филмови продукции, танцови проекти, спектакли. Преподавател и хореограф в Dance Station.

Деан Стефанов по професия е практикуващ архитект. Деан Стефанов се занимава професионално с танцово изкуство през последните 25 години. Носител на купа България, с множество медали и отличия зад гърба си.

Деан има богат опит в различни стилове танци – участник на едни от най-големите международни танцови фестивали в Европа. През 2014г. участва като професионален танцьор в телевизионния формат “Dancing stars”. През 2015г. и 2016г. участва като професионален танцьор в спектакъла “Night of the Oscars”на Dance Station Bulgaria в зала 3 и зала 1 на НДК. От 2014г. преподава латино и бални танци, мюзикъл и broadway на напредналите детски групи в танцово училище Dance Station Bulgaria.

Негови ученици са златни медалисти на едни от най-големите танцови форуми за деца и младежи в Европа – Dance Star Masters и Dance World Cup – 2014, 2015, 2017, 2018, 2019.

Димитър Георгиев – Jimmy – се занимава с танци от 18 години, като се е състезавал професионално в над 12 стила, включващи бални танци, латино-американски, както и модерни – hip hop, popping и др.

Хореограф и танцьор в множество музикални клипове, реклами, филми и телевизионни предавания. Главен танцьор на Дарина Йотова- Дара. Участник-танцьор в телевизионните формати X Factor, България търси талант, Junior Eurovision 2015. Танцьор в музикални видеоклипове на изпълнители като Миро, Дара, Михаела Филева. Снимал се в няколко кино-продукции: After We Fell – USA; After Ever Happy – USA; Dilwale – India.

Дорина Стоянова се занимава с танци от 20 години. Дизайнер на бижута. Хореограф и преподавател в Dance Station.

Значими участия:
Участник в два сезона на танцовото риалити ‘Dancing Stars’ – победител през сезон 2013 заедно с Ангел Ковачев, танцови спектакли, филмови продукции и музикални клипове на български и чуждестранни изпълнители. Участник в танцовия спектакъл „Нощта на Оскарите“, провел се през 2015-та и 2016-та година в НДК.

Шесткратна републиканска шампионка по латиноамерикански, стандартни танци и десетобой. Печелила е шампионски титли в две от най-големите международни състезания по спортни танци в Европа – ‘Austrian Open Championship’ във Виена, ‘German Open Championship’ в Щутгарт, както и международни състезания в Русия, Молдова, Македония, Италия и др.

Елена Мерджанова по професия е практикуващ адвокат. Елена Мерджанова се занимава професионално с танцово изкуство през последните 23 години.

Многократен републикански шампион, финалист на световни, европейски и международни първенства по спортни танци за юноши, младежи и състезатели над 19-годишна възраст. През 2014г. участва като професионален танцьор в телевизионния формат “Dancing stars”.

През 2015г. и 2016г. участва като професионален танцьор в спектакъла “Night of the Oscars”на Dance Station Bulgaria в зала 3 и зала 1 на НДК. От 2014г. преподава латино и бални танци, мюзикъл и broadway на напредналите детски групи в танцово училище Dance Station Bulgaria.

Нейни ученици са златни медалисти на едни от най-големите танцови форуми за деца и младежи в Европа – Dance Star Masters и Dance World Cup – 2014, 2015, 2017, 2018, 2019.

Елизабет Якимова е на 24 години, от град София. 2011 година постъпва в “Национално училище за танцово изкуство”.

През 2015 година получава стипендия за обучение в ” IMD mondial dance” Италия. През 2016 година завършва “Национално училище за танцово изкуство”- гр. София. Получава стипендия за обучение в “Deeply rooted dance theatre” Чикаго. Приета е в трупата на балет „ Арабеск”. Същата година е наградена със стипендия на името на Маргарита Арнаудова, за високи постижения в танцовото изкуство.

В трупата на балет “Арабеск” участва в множество спектакли, на родни и чуждестранни хореографи.

Михаела Павлова е професионален танцьор /занимава се с танци вече 20 години/ и актриса.

Хореограф и преподавател в Dance Station. Взела участие в Dancing Stars Vietnam 2013, Dancing Stars Bulgaria 2014, танцови спектакли “Нощта на Оскарите” в НДК през 2015 и 2016, “Екселсиор”, множество музикални клипове и реклами.

Като актриса е участвала с главни роли в сериалите “София Ден и Нощ” и “Следвай ме”. Водеща на поредицата “Ох на мама, stories”. Спектакъла “Мнимият болен” в Народен театър Иван Вазов.

Тодор Атанасов е професионален танцьор /занимава се с танци вече 20 години/ и актриса. Хореограф и преподавател в Dance Station.

Участие в Dancing Stars Vietnam 2013, Dancing Stars Bulgaria 2014, танцови спектакли “Нощта на Оскарите” в НДК през 2015 и 2016.

Завършил НБУ – специалност актьорско майсторство, участвал в театрални постановки: „Улицата“, „Игра за големи мъже“, „Рибарски свади“, „Омагьосани“, „Медея“, „Фермата на животните“.

Яна Николова е професионална балерина. През 2019 завършва НУТИ със специалност класически танц.

Взимала е участие в множество танцови конкурси. Има няколко участияи в балетни спектакли на Софийска Опера и Балет. От 2019 е част от трупата на балет „Арабеск“ и паралелно с това преподава класически танц на малки деца.

 

Билети за танцовия спектакъла „Сянка” може да откриете на касите на Билетен център – НДК и www.tickets.ndk.bg

 

Проектът е реализиран от Fest Team с подкрепата на Министерство на Културата.

Източник: НДК