Феерия от мрак и светлина

Previous slide
Next slide

В процес на реализация на проект към програма „Публики“ на НФК

Екипът на Сдружение на творците с увреждания в България (СТУБ) е в процес на реализация на първия си проект с творческото название „Феерия от мрак и светлина“. Проектът е подкрепен от програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“ при Министерство на културата.

Идеята, свързана с популяризирането на редки изкуства за хора с нарушено зрение, намери своя отклик и съответно шанс да се превърне в реалност. Вълнението за това ново начало е голямо!

„Феерия от мрак и светлина“, защото светът е низ от мрачни, но и светли моменти и преживявания и защото чрез изкуството и вдъхновението винаги може отново да стане светло, слънчево и усмихнато в душите…

Сетивна фотография

Сетивната фотография е изкуство за незрящи или слабовиждащи хора, при която се ползват всички сетива без зрението.  Майстор-фотографът Алберто Стайков пренася идеята от Мексико, САЩ и други страни в България и обучава няколко незрящи българи през 2016 година, сред които и председателят на СТУБ – г-н Николай Примов.

Видеоклипове към проекта

В рамките на проекта се представят  видеоклипове, посветени на различни визуални изкуства за хора с нарушено зрение.  Николай Примов и Алберто Стайков демонстрират различни техники и методи на заснемане. Тяхната цел е да улеснят хората със зрителни увреждания като им дадат ценни насоки. За изкуството няма граници! Всеки може да се научи да фотографира, стига да желае, да е постоянен и търпелив.

В поредицата се демонстрира въздействащото и ефектно заснемане на рисуването със светлина и на прожектирането на изображения върху тялото на модел (бодиарт). Сдружение на творците с увреждания в България изказва своите искрени благодарности на модела Моника Методиева, която е незряща, както и на Димана Гаврилова за това, че взимат участие в клиповете. Без тяхната подкрепа не би била възможна реализацията им.

В друга част от видеоклиповете Николай Примов, който бе обявен преди години от медиите за единствен полусляп художник на стъклописи в България, демонстрира различни техники на рисуване на живопис върху стъкло. Той съветва незрящите и слабовиждащите хора как биха могли да се справят по-лесно с начинанието, мотивира ги да не спират да творят, да не се предават пред трудностите. 

В клиповете Николай Примов и Алберто Стайков помагат и на Катрин Витали да навлезе по-надълбоко в теоритичната рамка и въобще в материята на сетивната фотография, тъй като тя е по-неопитна сетивна фотографка.

Екипът на Сдружение на творците с увреждания в България обмислят създаването на поредици от видеоклипове и за други изкуства, подходящи за хора с различни видове увреждания.