Рекорден брой участници във фестивал „Черноморски звуци” Балчик

Previous slide
Next slide

Снимки: Фестивален архив

Хибридната форма се оказва печеливша формула

56 хорови състава от 3 континента

Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ ще даде сцена на хорови състави от България и Света след повече от една година пандемия от Covid-19 от 2 до 6 юни 2021 г.

Във времена на предизвикателства и в търсене на решения артистичният директор Валентина Георгиева и Сдружение „Музикален свят-Балчик“ избират хибридна форма за провеждането му и правят крачка към новата реалност.

В Балчик ще си дадат среща седем формации от София, Ловеч, Благоевград и Добрич

към които ще се присъединят и четири формации от града домакин. Със записи в изданието се включват още 40 хора от България, Италия, Словения, Дания, Германия, Швеция, Сърбия, Испания, Полша, Румъния, Туция и САЩ.

 

Откриването на събитието e на 2 юни, сряда от 19 часа с официална церемония и изпълнения на хоровете домакини, след което чрез директен телемост ще се пренесем в София, където в Дом на културата „Средец“ ще се представят 4-ри софийски формации, сред които и Детският хор на БНР.

На 3-ти и 4-ти юни /четвъртък и петък/, хоровите маратони ще започват от 17 часа. В тях ще можем да гледаме както хорове от сцената в Балчик, така и състави, които са изпратили видео записи.

Трио Mariya's Voices
Трио "Mariya's Voices"

От 19:00 часа на 3-ти юни е концертът на трио “MARIYA’S VOICES” (PROJECT) – Мария Димитрова, Ася Пинчева и Ваня Димитрова. Формацията интерпретира български народни песни, представени в стилове като Jazz, Soul, Funk, R&B и т.н.

За да представят албума „ANOTHER WORLD“ от 2020 г. към тях ще се присъединят Боян Ангелов – програминг и Александър Михайлов – кавал.

На 4 юни, петък от 19.00 часа ще бъде осъществен телемост в реално време с град Пловдив. На едно от емблематичните места за града – Акведукта на Филипопол се срещат 6 знакови хорови състава от Пловдив и един от София.

Всички събития са на открито и ще се излъчват във Facebook страницата на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ и на екран разположен в близост до сцената.

Официалното закриване е на 5 юни, събота от 19 часа на сцената пред Туристическия информационен център „Мелницата“ в гр. Балчик.
През годините от 2011 участниците са повече от 5500 от 23 държави.

Фестивалът се провежда под патронажа на Община Балчик, Министерството на културата и кмета на Община Балчик Николай Ангелов.

Организатор е Сдружение „Музикален свят-Балчик“.

X-я Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ се провежда точно 10 години след неговото начало и с новаторски решения ще изпълни основната си мисия – да гради мостове между нации и култури, да обединява щастливи и отдадени на изкуството хора.

Източник: Сдружение “Музикален свят-Балчик”