Самостоятелна фотографска изложба на Яна Лозева

"Басейн Рай" може да бъде видяна в галерия "Васка Емануилова" от 20 април до 19 май 2022

Фотографската работа на Яна Лозева е последователно и внимателно към детайлите създаване на визуални поеми. Настоящата ѝ самостоятелна изложба се появява първо под формата на книга с образи, заснети в продължение на няколко години. Всички те принадлежат към едно място, познато на авторката още от детството ѝ. Важна обаче е не неговата конкретна география, нито биографичната му значимост. За Яна Лозева това място е остров на времето, късче (басейн) рай, в който отделните мигове се оглеждат във вечността.

В пространството на галерия „Васка Емануилова“ авторката работи с постоянната експозиция с произведения на Васка Емануилова и най-вече с детските портрети. Те са аспект от творчеството на скулпторката, който по-рядко присъства в изложби и е по-малко изследван от изкуствоведите.

Разказ за детството и детето, който всеки може да припознае като част от своя живот

Фотографиите са свързани със съзерцание и наслада от моментите и детайлите на обикновения живот. Те оформят разказ за детството и детето, който всеки може да припознае като част от своя живот. Миговете на безгрижност и игри са моменти, в които се оглежда вечността с чистите си райски очи. Тази идея на авторката е нишка, която преминава през цялата изложба, като около нея се развиват различни кратки поетични истории.

За автора

Яна Лозева (р. 1989) е фотограф на свободна практика. Работи най-вече в областта на портрета и личната документалистика. Сред самостоятелните ѝ изложби в България са: „Терминал“ – СКЛАД, Пловдив, част от Европейска столица на културата (2019), „Ела при мен“, UniCredit Studio, фестивал „Фотофабрика“ (2018), „Адата I“, галерия „Ластици“, Пловдив (2015), „Пряка светлина“, галерия „Ластици“, София (2013).

Откриването на изложбата е на 20 април, от 18 ч. в галерия „Васка Емануилова“  в София.