„Сдружение Азбукари“ организира „Парад на буквите“

Снимки: Сдружение Азбукари

На 24 май нека се включим в празничното шествие, като изпишем с тениски любимите български думи– предлагат Организаторите

„Сдружение Азбукари“ за втора поредна година предлага нестандартна и вдъхновяваща идея за посрещане на празника 24 май – с „Парад на буквите“.

Идеята на екипа е на 24 май да облечем тениска с буква от българската азбука и да наредим обичани любими български думи като: „Мама“, „Родина“, „България“, „обич“, „мир“, „свобода“, „приятели“…
„Нека на 24 май облечем тениски с буква от българската азбука и подредим любимата си дума. Може да се снимаме, преди да отидем на празничното шествие „Парад на буквите“, което организира „Сдружение Азбукари“ на 24 май – Ден на българската писменост, просвета и култура. „Парад на буквите“ ще започне от пл. Славейков и ще стигне до парка Заимов в София, казват още организаторите.

Маршрут

Маршрутът на „Парад на буквите“ е с начало площад Славейков в 10.30 часа. Продължава по ул. „Г. С. Раковски“, вдясно по ул. „Оборище“ към катедралния храм „Св. Ал. Невски“, заобикаля храма отляво и по ул. „Оборище към бул. „Васил Левски“ до паметника на Васил Левски. Продължава по бул. „Янко Сакъзов“ до главния вход на парка „Заимов“ откъм ул. „Васил Априлов“, където празникът ще продължи.

Празник в парк Заимов

Тениската ще е и „входен билет“ за празника в парка „Заимов“. Всеки, който я носи, ще има шанса да получи безплатно напитки, лакомства и специална изненада от „Сдружение Азбукари“ – плакат „Върви, народе възродени“, „Левски“ или „Аз съм Българче“.

„Живеем във време на изпитания и предизвикателства. И точно днес, повече от всякога, писаното българско слово ни лекува, успокоява, вдъхновява, прави ни по-силни и ни въздига.“, казват още организаторите от „Сдружение Азбукари“.

И тази година децата ни няма да кичат с венци и цветя портретите на светите братя Кирил и Методий в училищния двор. Но могат да отбележат празника вкъщи, заедно със своите родители, предлагат Азбукарите.

По този повод те издадоха и разпространяват плакат, посветен на празника и на светите братя Кирил и Методий. Той е с размери 70 на 100 см и с лайсни, за да може да се закачи в българските домове. Създаден е от Кристина Борисова, преподавател в Националната художествена академия. На него са отпечатани и първите куплети от химна „Върви, народе възродени“.

Източник: Сдружение Азбукари