Сдружение „Елита“ подписа споразумения за партньорство с участници в ArthuB

ArthuB представя първите реално осъществени партньорства

Преди десет месеца стартира идеята за иницииране на творчески партньорства чрез платформа ArthuB и днес първите осъществени вече са факт.

Сдружение „Елита“ подписа споразумения за партньорство със Сдружение на творците с увреждания в България и писателката Минка Параскевова.

Сдружение „Елита“ участва в проектната покана на Национален фонд „Култура“ по програма Едногодишен грант 2022 с проектно предложение, разпределено в няколко дейности и локации. Основен приоритет на сдружението е популяризирането на българското изкуство и култура в страната и чужбина. За тази цел се организират музикални концерти, фестивали, международни, регионални и национални конкурси, симпозиуми, празници на песента, рисуването и танците и други образователни прояви в областта на изкуството и културата.

“Времето на подготовка за кандидатстване по проектната покана съвпадна с обявяването на инициативата на платформа ArthuB за включване в регистър, в който можем да открием подходящи творчески партньори за нашите инициативи. За специфичните цели на нашето проектно предложение търсехме партньори в областта на литературата и изобразителното изкуство. Запознахме се с представените в регистъра на платформата участници в категориите „Литература“ и „Изобразително изкуство“ и се спряхме на двама от тях – художника Николай Примов от Сдружение на творците с увреждания в България и писателката Минка Параскевова.“ – коментираха от Сдружение “Елита”.

В гр. Елена, където ще се провеждат част от дейностите, включени в проектното предложение на сдружение „Елита“, е предвидена изложба на Николай Примов и представяне на книга на Минка Параскевова

За участниците

Николай Примов е основател и управител на Сдружение на творците с увреждания в България, отдаден на каузата да сбъдва мечтите на артисти с увреждания, да има дава шанс да покажат своето изкуство и активно да участват в културния ни живот. Николай Примов е сетивен фотограф и първият и единствен полусляп художник на стъклописи в България. Заедно с екипа на сдружението той осъществява успешно проекта „Феерия от мрак и светлина“, посветен изцяло на сетивната фотография и стъклопис за незрящи.

Минка Параскевова е математик и филолог с английски език по образование. Прави първите си творчески стъпки още като ученичка в началното училище с поезия. В гимназията започва да пише и разкази. Един от първите й разкази “Спомен” е отличен на литературния конкурс „Витошко лале”, а година по-късно разказът й „Китаецът” печели първа награда в същия конкурс.

Увлича се по писането на краткостишия, което не след дълго й носи и международно признание. От стиховете, с които взема участие, „Небостъргачи” печели сърцата на международното жури в Германия и й присъждат отличие в конкурса „Daniil Padhkov”. 

Пише и публикува в списание „Кръг”, Литернет и „Културна палитра”.  Пише и превежда и на английски език. Неин разказ е включен в шотландската литературна електронна библиотека (Scottish Book Trust). Преводът на стихосбирката “Кромуел” на ирландския поет Брендан Кънели печели стипендия от Ирландското Общество за литература (Irish Literature Exchange).