Шекспирова компания „Петровден“ с „Комедия от грешки“ в село Паталеница

Снимки: Шекспирова театрална школа „Петровден“

Лудост и веселие в комедия пълна с енергия и емоция

На 23 и 24 юли от 21:00 ч. Шекспирова компания „Петровден“ се завръща „под купола небесен“. Лятната театрална продукция тази година е „Комедия от грешки“ под режисурата на британката Тери Фендър. Мястото отново е откритата сцена в ОУ „Константин Величков“, с. Паталеница.

Тери Фендър поставя за трети път шекспиров спектакъл в Паталеница. През 2016 г. тя постави пиесата „Дванайста нощ“, а на 20-годишнината на „Петровден“ през 2019 г. зрителите видяха постановката „Сън в лятна нощ“.

За трети път работя в Паталеница и съм особено щастлива да съм отново тук след толкова трудни месеци по време на пандемията. За мен е удоволствие да се върна в Паталеница и да работя под открито небе с тазгодишната трупа от талантливи млади актьори. Реших да представим „Комедия от грешки“ – една радостна и енергична комедия за две двойки близнаци, две сестри, чужди земи, отчуждени родители, екзотични търговци, едно корабокрушение и сбъркани самоличности. Пиесата е пълна с лудост и веселие, които имат за цел да доставят удоволствие на публиката и да ни върнат онези хубави чувства, които особено сега са ни най-нужни! Очаквам с нетърпение да посрещна публиката на нашата пъстроцветна и вълнуваща комедия.
Тери Фендър започва кариерата си като професионална актриса. Учила е в Drama Centre в Лондон, както и в Goldsmith College към Университета на Лондон и продължава да развива и разширява своята работа като актриса, режисьор и преподавател. Тери стои в челните редици на актьорското обучението във Великобритания през последните двадесет години, като сред различните ѝ позиции са тази на директор на Guildford School of Acting към Университета в Съри, а в момента тя ръководи Академията по музикално и театрално изкуство на университета Falmouth.

В постановката участва екип от талантливи млади актьори.

Ветеранът сред тях, с най-много участия в Паталеница, е актьорът от Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Константин Икономов. С други участия през годините са Самуела-Ивана Церовска, Крис Атанасов, Велизар Емануилов и Татяна Йолинска. Хореографията е поверена на Калина Георгиева, част от екипа на Атом театър. Сценографията и костюмите са дело на Теодора Лазарова и Илина Грозева. Композитор е Милен Апостолов, който в последните години активно пише музика за театър и кино, носител на „Икар“ 2020 за театрална музика.

Екип „Комедия от грешки“ 2021 г.

Мениджър и продуцент: Инна Церовска
Изпълнителен продуцент: Станимир Стоилов
Режисьор – Тери Фендър
Актьори: Бохеми Везирова, Велизар Емануилов, Велина Андреева, Владинелла Царска, Делян Илиев, Константин Икономов, Крис Атанасов, Мартин Герасков, Недялко Стефанов, Самуела-Ивана Церовска, Татяна Йолинска
Сценография и костюми – Теодора Лазарова и Илина Грозева
Композитор – Милен Апостолов
Сценично движение и хореография – Калина Георгиева
Техника на говора – Тери Фендър, Константин Икономов, Гьорги Георгиев-Антика
Видео и монтаж: Любомир Цанков и Павлина-Калина Церовска
Музикално обезпечаване – Гьорги Георгиев-Антика
Звук и осветление – Гьорги Георгиев-Антика и Моника Василска
Медии и разпространение – Дани Коцева
Костюмно ателие – Анета Зомбори

Шекспирова компания “Петровден” е с над 20-годишна дейност и се следи с голям интерес както от зрители, така и от професионалисти.
От 1999 г. насам на сцената с най-високия таван са представени 14 от произведенията на Барда, авторски текстове и проекти със силна социална страна.
Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на Община Пазарджик, Театрална къща и приятели.
С любезното съдействие на ОУ „Константин Величков“, Читалище „Св. Панталеймон – 1909, Еко-комплекс „Флора“ и жителите на с. Паталеница, Младежки дом Пазарджик

Източник: Шекспирова театрална школа „Петровден“