Шуберт, Тавенър, Арнаудов и Рахманинов: Симфоничният оркестър на БНР открива новия сезон

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива новия си сезон на особена дата.

На 1 октомври музикалният свят отбелязва Деня на музиката, а християнският свят – празника Покров Богородичен. Това прекрасно съвпадение вдъхнови главния диригент Марк Кадин за тази вълнуваща и необичайна концертна програма. Солист ще бъде блестящият руски пианист Константин Емелянов, вече любим на нашата публика, звезда от последния конкурс „Чайковски“ и артист на Yamaha.

Неговият необичаен звук завладява, а ярката самобитност се намира в идеален баланс с изтънчеността и вътрешния му аристократизъм.

Критиците обожават Емелянов – „да се откъснеш от свиренето му е невъзможно“, „темперамент, обуздан от мисъл“, „тиха суперзвезда“. Своята феноменална виртуозност той демонстрира с лекота, без модерна агресивност.

Заедно с Константин симфоничният оркестър на БНР  ще изпълни Третия клавирен концерт от Рахманинов. Това е една от най-интересните и сложни творби на композитора за солист и оркестър,“ споделя маестро Марк Кадин и допълва: „Концертът е просто безупречен. Рахманинов е намерил в него идеалното равновесие на всички елементи. Обаянието и величието на Рахманиновата музика са онова, за което го обичат в целия свят и се проявява в концерта в цялата си пълнота“.

Рахманинов в изпълнение на Емелянов е част от ярката и концептуална програма на вечерта. Концерта ще открие култовата „Ave Maria” от Шуберт, след което ще продължи с българска премиера „Майко Божия“ на знаменития английски композитор сър Джон Тавенър, носител на наградата „Грами“. И най-накрая „Влахерна. Покров Богородичен“ от Георги Арнаудов – цветни музикални впечатления от посещения на свети места в Истанбул. 

Не само тази, но и всяка програма на Радиооркестъра в предстоящия сезон е нетривиална с акценти в контекста. Публиката я очакват поредни смели идеи, много нова музика и концерти с изключителните български музиканти – Людмил Ангелов, Албена Данаилова, Георги Димитров, Диан Чобанов, Лия Петрова и много други. По традиция Радиооркестърът представя нови млади имена. Сред тях са Андрей Йоница, който триумфира в последните издания на конкурсите „Чайковски“ и „АRD“, победителят в диригентския конкурс „Siemens Halle“ Деляна Лазарова, най-добрият български тромпетист и първи тромпет на „Концертгебау“ Мирослав Петков, перкусионистката Виви Василева. Една от сензациите на този сезон е концертът с участието на арабската суперзвезда Насер Шама. Екстраординарна програма и много неочакван фюжън, съединяващ етническата арабска музика с емблематичната „Шехерезада“ от Римски-Корсаков.

Източник: БНР