„Слънчева светлина“ – флашмоб на пеещите деца от Балчик

Инициативата е част от проекта „Силата на хоровата общност - Виртуален мост във време на социална изолация“.

Финалният флашмоб е на 14 май от 11 часа на площад „21-ви Септември“ в град Балчик с премиера на специално написаната песен „Слънчева светлина“ от композиторката и текстописец Мария Ангелова, аранжимент Боян Ангелов.  

Пеещите деца на Балчик откриха своя музикален талант и обогатиха знанията си

В рамките на половин година екипът на „Музикален свят-Балчик“ посети шест учебни институции в града: ОУ „Антим I“, ОУ „Кирил и Методий“, СУ „Христо Ботев“, ДГ „Знаме на мира“, ДГ „Чайка“ и ДГ „Здравец“.

В трите основни модула: „Запознаване“, „Ритъмът е в мен“ и „Аз мога“ пеещите деца на Балчик откриха своя музикален талант и обогатиха знанията си, като прекрачиха прага на репетиционната и концертна зала.

В първия модул „Запознаване“, благодарение на съвременните технологии, чрез телемост, децата от Вокалната студия към НЧ „Паисий Хилендарски-1870“ се срещнаха със своите връстници в училищата. Там прозвуча и ясното послание: Не искаме да сме разделени, искаме да сме заедно! И двете групи деца – тези в училище и тези в репетиционната зала, които вече са избрали пеенето за свое хоби, имаха нужда от общуване – в реалния свят, а не от екрана. Увлечени в непринудено „пеещо“ приключение, децата забравят, че се срамуват, че някой ги гледа или че могат да се изложат. Децата в училище виждат на екрана своите съученици, които пеят и се забавляват и се радват да бъдат част от този необятен музикален свят. Съвсем естествено в края на тези срещи всички казват: „Аз мога!“ и получават специално изработени значки с логото на проекта. 

 Модулът „Ритъмът е в мен“ отново чрез телемост въведе децата от училище в концертната зала на туристическия и културно-информационен център „Мелницата“. Научили вече вокалните техники те прибавиха и движения и звукоизобрязаване в своите изпълнения, благодарение на музикотерапевта Ева Вебер.   

Моментът на истинската среща дойде с модула „Аз мога“. В рамките на една седмица децата от Вокалната студия бяха заедно със своите връстници от трите училища и трите детски градини на живо, за да запеят заедно песните: „Детство мое“ и премиерната „Слънчева светлина“. Споделени усмивки, истинска непринудена радост от общуването ЗаЕдно и към това прибавяме и вълнението от подготовката за излизане на голямата музикална сцена. Популярността на проекта в училищата и детските градини провокира интереса и в други деца, които пожелаха да се присъединят на по-късен етап, а хоровото пеене стана популярно в училищния живот.

Големият смисъл на проекта е положителното въздействие върху децата на Балчик. Децата от Вокалната студия придобиха опитност и самочувствие, а децата от училищата и детските градина искат да бъдат като своите връстници и да бъдат част от една общност, един свят, изпълнен с музика и забавление, свят, който дарява усмивки и радост както за самите тях, така и за публиката. споделя д-р Валентина Георгиева – хоров диригент и ръководител на проекта.

Проектът „Силата на хоровата общност – Виртуален мост във време на социална изолация“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.