София Филм Фест е във Велико Търново за 11-а поредна година през април

Драгомир ШОЛЕВ ще представи лично „Рибена кост“ пред киноманите на Велико Търново

Изненадата на 2022 година е скоростното включване на Велико Търново в пролетната фестивална фиеста. Буквално дни след приключването на прожекциите в София, екипът на София Филм Фест и Община ВЕЛИКО ТЪРНОВО канят жителите и гостите на старопрестолния град на поредното, 11-то издание „СФФ във Велико Търново“ – в продължение на традицията да се възпитава вкус към стойностно кино с отбрани филми за КИНОмани!

В рамките на 3 дни – от 8 до 10 април, в Голямата зала на Община Велико Търново ще бъдат представени шест от най-интригуващите фестивални кинотворби за изминалата година!

Цената на билета за кино е 4 лева, „билет за двама“ е на стойност 7 лв., а ако си вземете билети за повече от 2 филма – цената става 3 лева!

Програмата стартира в петък – 8 април в 18:00 часа с най-новия филм на Драгомир Шолев – „Рибена кост“, чиято премиера беше в програмата на 26-ия СФФ, а филмът получи Наградата на гилдия „Критика“ към СБФД за най-добър балкански филм. Режисьорът ще бъде специален гост на Велико Търново и лично ще представи своя трети пълнометражен филм – копродукция между България и Румъния, реализирана от опитните продуценти Росица Вълканова и Ада Соломон.

Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. 9 гледни точки към един абсурден свят, в който хората са като умиращия делфин – и никой не знае как да се погрижи за него…
Зад сценария на „Рибена кост“ стоят Драго Шолев, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, музиката е дело на Никола Груев – Kottarashky. Ролите са разпределени между Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и много други. „Рибена кост“ бе удостоен с наградата на СБФД за най-добър филм на Фестивала на българския игрален филм „Златна Роза“ 2021, както и с приза за операторско майсторство. Продуценти на „Рибена кост“ са КЛАС филм, Hi Film Productions и БНТ, съвместно с АВАНПОСТ и Румънската национална телевизия. Филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“ (България), Национален център за Кинематография (Румъния), ЕВРОИМАЖ, Синегранд.

Вторият филм в първата фестивална вечер – 8 април (петък) от 20:00 ч., е „Човекът, който продаде кожата си“, на режисьорката Каутер Бен Хания. Историята проследява пътешествието през Европа и моралните проблеми, пред които се изправя млад, чувствителен и импулсивен сириец. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, емигрантът ще открие, че решението му може да означава всичко друго, но не и свобода. „Този проект е роден от срещата на два свята. Запитах се: „Какво би станало, ако известен художник предложи на бежанец да стане негово произведение на изкуството, за да разреши той проблема си със свободата на придвижване?“, споделя Бен Хания. Филмът, с участието и на магнетичната Моника Белучи, получи наградата за най-добър актьор в програмата „Хоризонти“, Венеция 2020.

Вторият фестивален ден – събота, 9 април, започва в 18:00 часа с прожекция на „Как се научих да летя“ – най-новият филм на сръбския режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете „Светкавици“ и „Когато порасна, ще стана Кенгуру“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен на София Мийтингс 2018. „Как се научих да летя“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия).
Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в сериозно събитие за 12-годишната София – тя получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и осъзнава преходността на живота…
Във филма има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Голяма част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медия студио. Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е копродуцент на проекта, реализиран в партньорство с Доли медия студио (Добромир Чочов), с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ България, националните филмови институции на държавите-копродуценти, Програма Творческа Европа МЕДИА, Югоизточно-европейска филмова мрежа и паневропейския фонд Евроимаж. Продукцията си партнира с „Maison de Mitko Damov“ и медицинска лаборатория „Бодимед“.

Втората филмова творба за съботната вечер на 9 април, с начален час 20:00 е „Рицари на справедливостта“ на сценариста и режисьор Андерс Томас Йенсен, с авторитетното присъствие на всеобщия любимец Мадс Микелсен. Историята е наситен с емоционална дълбочина трилър на отмъщението, като сюжетът се концентрира върху разследване на причините за пътен инцидент. Когато един от оцелелите споделя с героя на Микелсен, че най-вероятно не става дума за случаен взрив във влака, при който загива съпругата на бивш военен на служба в Афганистан, те обединяват усилията си, за да разкрият истината и да бъде въздадена справедливост. Зареждащо с особено напрежение е очакването да видим майсторството на Микелсен в ролята на суров и безскрупулен отмъстител.

*
Третият фестивален ден във Велико Търново е неделя, 10 април и стартира в 18:00 часа с премиерно представяне на най-новата творба на грузинския режисьор Леван Когуашвили „Брайтън 4“. Филмът разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Това е историята на баща и син, които постепенно преоткриват истини един за друг и попадат в странния микрокосмос на Брайтън Бийч в Бруклин, където ще опознаят живота на емигрантите и „истинската Америка“. Оператор на филма е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд – Федон Папамайкъл. В главните роли са Леван Тадиашвили (двукратен олимпийски и петкратен световен шампион по свободна борба, с първа световна титла в София през 1971), Гиорги Табидзе и Надежда Михалкова. Звукорежисьор е Светлозар Георгиев, а художник по костюмите – Ека Бичинашвили. Филмът е копродукция между Грузия, Русия, България и САЩ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Продуцент от българска страна е Арт Фест (Стефан Китанов и Мира Сталева).

Финал на програмата за 2022 година поставя в неделя на 10 април, начален час 20:00, най-новата творба на сръбския режисьор Душан Милич, копродукция между Сърбия, Дания, Италия, България и Гърция. Милич е добре познат на българската публика – от времето на неговия пълнометражен дебют „Ягода в супермаркета“ филмите му са участвали в различни програми на София Филм Фест и са предлагани в разпространение у нас. Представян като проект на София Мийтингс, „Мрак“ се превръща въздействащ психологически трилър, като историята е директно свързана с последиците от войната в Косово, но със своята условност и метафоричност разказът придобива универсално звучене.
Някъде в планините на Косово, в имот, заобиколен от гъста гора, живее Милица, заедно с майка си и дядо си. Когато слънцето залезе, семейството се барикадира в къщата, уплашено от ужасите, които се чуват в гората. Няма физически доказателства, че се случва нещо лошо, но с всяка следваща нощ страхът отново ги обзема…

Български копродуцент на „Мрак“ е „РФФ Интернешънъл“ (Стефан Китанов и Мира Сталева) с подкрепата на Националния филмов център. Визията е от изключително значение за създаване на атмосферата във филма и тук блести с уменията си българският оператор Кирил Проданов. Гримът е дело на Петя Симеонова.

Копродуцентът на „Брайтън 4“ и „Мрак“ и директор на София Филм Фест Стефан Китанов ще представи двата филма във Велико Търново.

Единадесетото издание на „София Филм Фест във Велико Търново“ се реализира с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „Култура“.

Източник: SFF