София Филм Фест представя „Носорог“ на украинския режисьор Олег Сенцов

Източник: СФФ

Световната премиера на "Носорог" бе на кинофестивала във Венеция през есента на 2021 г.

Най-новият филм на украинския режисьор Олег Сенцов „Носорог“ започва своя път от международния копродукционен пазар София Мийтингс през 2012 година и печели наградата за най-добър филмов проект – режисьорът е откритие на София Мийтингс. Реализиран като съвместна продукция между Украйна, Полша и Германия, „Носорог“ участва и в Works in Progress на София Мийтингс, а през есента на 2021 година бе световната му премиера в конкурсната програма „Хоризонти“ на кинофестивала във Венеция.

История за изкупление

„Носорог“ е история за криминален престъпник, който търси изкупление; един разказ, който представя грозната страна на живота в постсъветска Украйна. В главната роля е младата звезда Сергей Филомонов. Неговият герой с прякор Носорог e престъпник в Украйна през 90-те години на миналия век, въвлечен в мафиотския подземен свят. Любовната му връзка с Марина (в ролята Алина Зевакова) първоначално е щастлива, но със задълбочаване на отношенията му с престъпния свят, животът му се променя радикално и безвъзвратно.

За Олег Сенцов

Режисьорът Олег Сенцов е роден през 1976 година в Симферопол. Завършва Националния икономически университет „Хетман“ в Киев през 1998 година и заминава за Москва, където посещава курсове по сценарий и режисура в киното. Връщайки се в родния си град, той отваря компютърен клуб – идея, която се превръща в първия му успешен бизнес проект. Именно животът на геймърите е в основата на неговия пълнометражен дебют „Gamer“ (2011) – разказ за живота на тийнейджър, пристрастен към компютърните игри. „Gamer” получава положителни отзиви от филмовата критика, като премиерата му е на международния филмов фестивал в Ротердам, Холандия.

Проектът „Носорог“ е белязан с реалната житейска история на режисьора, който е член на Международното жури на 26-ия СФФ, но в момента е на фронта в Украйна.

В самото начало на подготовка на снимките на филма през 2014 година, Сенцов е арестуван от руските служби за сигурност по обвинения в терористични действия заради позицията му за анексирането на Крим от Русия и подкрепата му на Евромайдан в Киев. Впоследствие получава присъда от 20 години затвор.

Благодарение на международната филмова общност, която повдига апел за защита и освобождаване на Сенцов, той е пуснат на свобода срещу размяна на затворници, след 5 години и половина ефективно излежаване на присъдата, гладна стачка и сериозно брожение в света на киното срещу безапелационната позиция на руското правителство по случая. След дълго физическо възстановяване, Сенцов възобновява работата си по „Носорог“ и успява да го завърши. Трябваше да видим филма у нас, представен лично от неговия автор, но военните действия в Украйна промениха този план…

Международният филмов фестивал София Филм Фест (Sofia International Film Festival) е най-мащабният кинофестивал в България и едно от водещите филмови събития в Централна и Източна Европа.

Филмът “Носорог” е в програмата на София Филм Фест 2022:

  • На 16.03.2022 в кино „Люмиер” – 20.30 часа
  • На 19.03.2022 в Дом на киното – 20.30 часа

Източник: София Филм Фест