Солисти на Старозагорския балет гостуват на фестивала Версилиана в Италия

Снимки: Държавна Опера – Стара Загора

Примабалерината на Старозагорския балет АНЕЛИЯ ДИМИТРОВА и премиер солиста ФИОРДИ ЛОХА от Албания ще си партнират с римските балетни артисти.

На 28 август балетната компания Art Dance Theater – Teatro Piccolo di Pietralata ще представи на 42-то издание на фестивала La Versiliana спектакъла на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски по хореографията на Лев Иванов-Мариус Петипа, хореография и постановка на международнопризнатия италиански танцьор и хореограф Тучо Ригано. В главните роли – на Одета/Одилия и принц Зигфрид, ще танцуват примабалерината на Старозагорския балет АНЕЛИЯ ДИМИТРОВА и премиер солиста ФИОРДИ ЛОХА от Албания.

След завръщането си от Италия Анелия Димитрова ще танцува в спектакъла на танцовата драма „Нестинарка” в ролята на Демна на 6 септември на новосъздадената сцена „На брега на древния Севтополис” /язовир „Копринка”/. Паралелно примабалерината е в усилени репетиции по подготовката на премиерата на „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров, където изпълнява главната роля. Премиерата на „Сънят на Пилат” е на 16 октомври на сцената на зала1 на Националния дворец на културата. На 23 декември – отново на сцената на зала 1 на НДК Анелия Димитрова и Фиорди Лоха ще бъдат принцеса Аврора и принц Дезире в спектакъла на Старозагорската опера на балета „Спящата красавица”.

Art Dance Theater – Teatro Piccolo di Pietralata е изборът на тазгодишното издание на фестивала La Versiliana, който отново се превърна в гостоприемна сцена за утвърдените балетни компании. Първото участие на Art Dance Theater бе на 18 юли с диптиха „Болеро” и „Кармина Бурана” по хореографията на Тучо Ригано.

Театърът на открито в парка на Вила Ла Версилиана е домакин на едноименния фестивал, който се провежда за 42-ри път

В продължение на два месеца фестивалът представя богата мултижанрова програма от много представления и концерти в баланс между проза, танц, музика и кабаре, в умелото съчетание на традицията и иновацията.

Наред с музикално-сценичните форми, La Versiliana предлага следобедните Incontri al Caffè (Срещи в кафенето – известният салон, стартиран от Романо Баталия) с личности от културата, политиката, развлеченията, науката, които са свързани с възраждането на традицията на културните ценности, типични за Версилия.

Детската зона предлага мобилна библиотека, забавления и представления, посветени на италианската приказка, и накрая много изложби, организирани в изложбените пространства на Вилата, Fabbrica dei Pinoli и парка.

Пълната програма от представления и срещи в кафенето можете да видите на официалния уебсайт на фестивала La Versiliana.

Източник: Държавна Опера – Стара Загора