Старозагорската опера зае призово място със своя проект „Ние сме музиканти“

Снимки: Държавна опера Стара Загора

Държавна опера Стара Загора завърши в топ 3 на най-престижната европейска надпревара за образователни оперни продукции

Двоен успех за Старозагорската опера – първа в набирането на финансови средства.

На 17 юни от 21:30 часа се състоя церемонията по обявяването на победителите в оперната надпревара на асоциацията на европейските филантропи за опера и балет FEDORA. Това е най-престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство.

Победители в образователното направление на най-значимия европейски оперен конкурс са Белгия, Италия и България

Старозагорската опера зае призово място със своя проект „Ние сме музиканти“ (We are musicians), достигайки до топ 3 на най-значимия европейски оперен конкурс.

Победител в образователното направление, в което участваха старозагорци, стана белгийската организация PlatformK. Тя осъществява танцово обучение и предоставя участие в професионални балетни и танцови състави на хора със синдром на Даун.

Освен Държавна опера – Стара Загора и победителят – белгийската компания „Platform K“, тройката се допълва от италианската “Compagnia Teatrale L’Albero“.

Идеята на „Ние сме музиканти“ е да се създаде първият български оперен сензорен интерактивен спектакъл, подходящ за деца и младежи със специални потребности.

Той щеше да бъде предшестван от музикални работилници, целящи да запознаят децата с класическата музика, балета и музикалните инструменти, които се използват в оперния оркестър.  И да се установи доколко заниманията с музика подобряват състоянието им.

Директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов заяви, че ще продължи да работи за реализирането на идеята, тъй като тя е изключително важна и благородна.

Старозагорската опера е вероятно най-социално ориентираната оперна институция в България, която търси различни форми, с които да привлича и приобщава разнообразни общности към магията на танца и класическата музика. Заедно с нашите социални партньори ще продължим да търсим финансиране, с което да развием идеята си и да създадем първият български оперен сензорен спектакъл.

Старозагорската опера с идея за първи български оперен сензорен спектакъл

Старозагорската опера е шампион в кампанията за набиране на средства. 

Макар и да не спечели първото място, Старозагорската опера е шампион в кампанията за набиране на средства.  Иницативата на FEDORA беше за всички оперни институции и компании, които достигнаха до финалите на 4-те направления опера, балет, образователни продукции и дигитални иновации.

Екипът успя да набере общо 8427 евро за реализирането на „Ние сме музиканти“, като изпревари Кралската Шведска опера. Тя успя да събере 8 365 евро за своя дигитален проект „Totalityin Parts, a reenactment“. Трета във фондонабирането остана френската Festival d’Aix-en-Provence, която се състезаваше в направлението за оперни продукции и събра 5590 евро.

Старозагорският проект беше подкрепен от френската компания Variations International с 3500 евро. Още 500 евро бяха добавени от частен донор от кръга на филантропите на FEDORA.

Екипът на операта благодари и на дарителите от България, които подкрепиха нашата кауза. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на инструменти, с които да бъдат провеждани занимания с деца и младежи.

Всички победители в надпреварата са ТУК

Източник: Държавна опера Стара Загора