Стартират прожекциите от специалната програма СИНЕМА ПОЛИТИКА

Източник: SFF

За поредна година Cinema Politica Network представя в Гьоте-институт филми в рамките на Международния София Филм Фест.

Селекционер и модератор на програмата е Светла Търнин. Актуалните прожекции ще бъдат представени между 18-и и 31-ви март в голямата зала на Гьоте институт.

CINEMA POLITICA е мрежа за разпространение на независимо документално кино с политическа и социална тематика от цял свят. Създадена е през 2003 в Монреал и има близо сто клона в Канада и по света. Основната идея на CINEMA POLITICA е да образова чрез документални прожекции с ВХОД СВОБОДЕН!

Програма в рамките на XXVI международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Голяма зала на Гьоте Институт

На 18.03.2022 – 19.00 ч.:  „Скъпи бъдещи деца“ (Германия-Великобритания-Австрия)

В условията на засилващи се глобални протести, филмът „Скъпи бъдещи деца“ разказва за новото поколение, което е в основата на тази земетръсна политическа промяна. Ще станем свидетели как Райен протестира за социална справедливост в Чили, Пепър се бори за демокрация в Хонконг, а Хилда протестира срещу опустошителните последици от изменението на климата в Уганда. Изправени пред почти невъзможни шансове за успех и преодолявайки огромното въздействие от тяхната дейност върху личния им живот, ще попитаме тези три млади жени защо продължават да се борят.

На 28 март 2022 – 19.00 ч.: “В центъра на събитията” (Афганистан)

Канадско-афганистанската режисьорка Бришкай Ахмед снима филма “В центъра на събитията”, докато САЩ планират да изтеглят войските си от Афганистан през септември 2021 г. Като разкрива опасностите, на които са подложени жените репортери, и огромните рискове, които поемат, този филм е задълбочен поглед към ръководената от жени новинарска агенция в Кабул Zan TV. Ахмед, която е професионален журналист, документира както ужасяващата, така и вдъхновяващата страна на работата на младите журналистки в продължение на две години, предшестващи превземането на Афганистан от талибаните.

На 29 март 2022 – 19.00 ч.: “Малката Палестина” (Ливан-Франция-Катар )

Лагерът Ярмук в Дамаск преди години е бил мястото с най-голяма концентрация на палестински бежанци. Дневникът на Абдала Ал-Хатиб за бруталната обсада на лагера е изключително важно свидетелство.
През 2013 г. режимът на Асад блокира всички пътища към и от Ярмук. В условията на обсада жителите му са лишени от храна, вода и контакт с външния свят. Камерата на Ал-Хатиб ни повежда из улиците на квартала и ни среща с участници в оживените протести, с бързо помъдрели деца, които разказват какво е важно за тях и чиито мечти са свързани единствено с намирането на храна. Когато недостигът на храна достига тревожни размери, бомбардировките на режима се засилват.

На 31 март 2022 – 19.00 ч.: “Как станах партизанин” (Чехия-Словакия)

Ром партизанин. Тази представа, която е изтласкана в периферията на историческата памет, е отправна точка за образователната мисия на режисьорката на филма “Как станах партизанин”. Съвкупността от теми и мотиви е вдъхновена от спомените на нейния дядо Ян Лачко. Възродените истории на ромски партизани от словашкото съпротивително движение са вплетени в разказ за ромската идентичност, корените на европейския расизъм и изчезващите следи на културната и колективната памет.

 

Източник: Sofia International Film Festival, Гьоте Институт