Световното мецосопрано Мариана Пенчева в “Музика без граници”

Снимки: Държавна опера-Стара Загора

Четвъртият концерт от цикъла „Музика без граници” ще бъде представен на на сцената на Старозагорската опера.

Четвъртият концерт от цикъла „Музика без граници” ще бъде представен на 23 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера.

SOLE e AMORE /СЛЪНЦЕ и ЛЮБОВ продължава вече установената традиция от специални мултижанрови камерни концерти. Те поднасят на публиката изненадващи приятни срещи с непознати произведения от световната музикална съкровищница, интерпретирани от големите оперни имена, талантливи инструменталисти, актьори, поети. 

Този път във фокуса е световната оперна певица - мецосопраното МАРИАНА ПЕНЧЕВА

Тя избира сцената на Старозагорската опера за премиерата на камерния концерт „Слънце и любов”.  Заглавието е заимствано от едноименната песен на Пучини.

Мариана Пенчева е подбрала камерните творби на композиторите, чиито опери са в основата на нейната забележителна международна кариера. Неин партньор на сцената е младата и талантлива пианистка Василена Атанасова

Към тандем се присъединява и актьорът Пламен Манасиев, който ще внесе допълнителен изискан колорит в програмата с подбрани стихове любовна лирика.

„Познавам Василена Атанасова още от дете, тъй като е дъщеря на една от най-близките ми приятелки от студентските години. Тя се формира като музикант буквално пред очите ми и аз имах възможност да проследя нейното развитие стъпка по стъпка. Двете с нея работим като тандем и в НМА “Проф Панчо Владигеров “.

От известно време имахме желание да направим концерт заедно и бяхме заложили тази идея в бъдещите си планове.
Когато споделихме това с директора на Старозагорската опера Огнян Драганов получихме покана от него да подготвим изцяло камерен рецитал. Оттам нататък нещата се развиха изключително бързо и лесно. Спряхме се на музика от композитори, чиито опери съм пяла на сцена многократно и чувствам особено близки, но до момента не бях пяла толкова голяма част от камерните им произведения.

В тази програма сме включили творби на едни от най-известните представители на италианското белканто Гаетано Доницети, на романтизма с Джузепе Верди, последван от Джакомо Пучини , чрез който преминаваме към веризма на Алфредо Каталани, Руджеро Леонкавало и Амилкаре Понкиели.
Всяка една от тези творби разказва по една история , която чрез камерната форма достига до слушателя незабавно и се развива за много по-кратко време отколкото в класическа оперна творба.

И двете с Василена обожаваме тази програма. Селектирахме я по естествен начин, като първоначално бяхме набелязали доста по-голям брой песни, за да можем да подберем тези, които чувстваме най-близки до нас и бихме искали да ги споделим с публиката с огромно удоволствие!” – споделя Мариана Пенчева.


Държавна опера-Стара Загора е одобрена и сертифицирана като БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация /ЦИЕС/
При провеждането на концерта ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!

Източник: Държавна опера-Стара Загора