“ТРИ” – дебютен спектакъл на Мила Люцканова и Александра Станишева

За скритите в чекмеджета гледни точки

Гласовете в хорските глави имат ли образ? Той смее ли се, дава ли съвети? ТРИ е пиеса за вътрешното дете, което винаги ще шепне в ухото на слушащия. Отрязъци от време се преплитат, за да сглобят пъзела на няколко живота. Представление, което разказва историята на Йожи, говори за скритите в чекмеджета гледни точки и за едно бъбриво същество.
човек-дете: Вие едно ли сте? Или сте две?
същество: Три!

Основната тема в пиесата ТРИ е тази за общите спомени и различния им прочит.

 От колко ъгли може да се наблюдава едно и също събитие и какъв отпечатък оставя то в животите на участващите? Колко истини могат да виреят симултанно? Разказите на героите се случват едновременно, а зрителят избира кой е най-правдоподобен.
Във всяка семейна среда фигурират въпроси табу. С развитието и създаването на театралното представление, в което наблягаме на темата за общия изкривен от времето спомен, очакваме да накараме зрителите да се припознаят или напълно да отхвърлят своите собствени сходни ситуации. И в двата случая изходът е един –
размисъл.

Чудя се колко ли истини може да има в едно семейство? И кое определя истинността на спомена – достоверността на фактите или чувството и болката, които е оставил? ТРИ е пиеса за индивидуалния прочит на общите спомени, за личната истина, за нюансите в цвета на собствената болка. ТРИ е история за безкрайната и безначалната вина, която ни завихря в безпощадна центрофуга, но най-вече е история за прошката. Защото, щом всичко друго е изчезнало – любов, надежда, мир, спасение – пак само опитът за прошка би могъл да намери и утеши детето вътре в нас.
– Мила Люцканова, режисьор

За екипа

Драматург (дебютен спектакъл):
Александра Станишева е изучавала история на изкуството, антропология, фотография, проза и драматургия в България и Франция. В момента завършва магистратура визуална антропология. Има публикувани текстове в списанията „Текстил“ и „Й кратко“, както и в онлай н издание за фантастика, култура и футурология „ShadowDance”. ТРИ е първата й пиеса.

Режисьор (дебютен спектакъл):
Мила Люцканова е завършила актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ. Участва в спектакли на Народен театър “Иван Вазов”, Театър 199, ТР Сфумато, Драматичен театър Пловдив, както и в независими постановки. Получава награда ИКАР в категория Дебют за спектакъла “Сестри Палавееви” на ДТ Пловдив. От 2016-та е един от организаторите на първия в България Международен студентски театрален фестивал – МСТФ “Данаил Чирпански”.

Сценография, визуална среда, графичен дизайн, костюми:
Цвета Богданова завършва магистратура дигитални изкуства в НХА и бакалавър сценография в НХА и НБУ. Занимава се с проектиране и реализация на сценографски проекти, визуални концепции, анимация и мултимедия. Създава мултимедия за оперите „Отело“, „Фауст”, „Евгений Онегин“ в Русенска опера. Сред последните й постановки, по които работи са “Свекърва” на Бой ко Богданов и оперетата “По
покривите на Париж”.

Звукова среда:
Юлиан Стоичков – Julski е саксофонист, продуцент, бийтмейкър и тоноператор. Занимава се с музикален софтуер, което постепенно развива интереса му към свирене и на различни инструменти, като китара, бас, клавири, саксофон, флейта и др. Работата като тоноператор в Народен Театър „Иван Вазов“ засилва търсенията му към създаване на музика и звукова среда за представления и филми.

(In memoriam)
В спектакъла са използвани авторски модели на Мария Шиндарова
Мария Шиндарова (1954-2021) е завършила Софийския университет със специалност българска филология и философия. Занимавала се е с дизайн и изработка на авторски облекла от 1986 до 2019, първоначално със самостоятелни изложби и ревюта в СБХ, Дом на киното, Киноцентъра и други, а по-късно чрез дей ността си в собствено ателие-магазин.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на  Национален фонд “Култура”. В пиесата участват актьорите Луизабел Николова, Иван Панайотов и студентите в НАТФИЗ – Спартак Апостолов и София Иванова Джустрова.

Дебютният  спектакъл “ТРИ” е с премиера на 28 Март от 19:30 ч. в Национален Студентски Дом на площад Народно Събрание.