LUNAR преобразява тринадесет столични сгради, паркове и площади

Първото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще представи изкуството на талантливи артисти в четири вечери

Тринадесет са светлинните творби, които ще преобразят София в галерия под открито небе във вечерите от 6 до 9 май 2022 г. Първото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще представи изкуството на талантливи артисти от Австралия, България, Индия, Испания, Франция и Швеция. Програмата на събитието включва различни видове произведения, които ще разкрият пред българската публика многообразието и силата на този вид изкуство. Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 20:30 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

Две видео и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина, ще очакват посетителите на събитието. 

Маршрут

В началото на своеобразния маршрут е неокласическата фасада на „Квадрат 500“, върху която ще бъде проектирано 3D мапинг шоуто „Представи си“. То ще разкаже на публиката за гласовете, които живеят във всеки от нас и предопределят житейските ни решения, и с него ще бъде отбелязан Денят на Европа.

Само на метри от пл. „Св. Александър Невски“, пътят на публиката ще достигне до Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Дванадесетте колони на фасадата ще разкрият свят, в който едни от най-красивите животински видове се срещат, за да отправят важно послание за многообразието на планетата, чрез 3D мапинг спектакъла „Дивата природа зависи от нашите навици“.  

Артисти от четири държави ще превърнат фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia в портал към различни култури, обединени под темата „divARTsity”. Сред тях ще бъдат австралийският артист Nick Azidis, българското MP-STUDIO, индийското Knownsense Studios и легендарният французин Thierry Noir – първият графити артист, рисувал на Берлинската стена през 80-те години на миналия век.

Насочвайки се към Царската градина, посетителите ще преминат и през построената през 1882 г. къща на ул. „Московска“ №17. Там, поредица от пет творби, създадени от българския графити артист JahOne, ще насочат погледа към значението на това да сме полезни на ближния, под темата „Да дариш светлина“.

Парковото пространство зад Националната галерия ще „оживее“ благодарение на две светлинни инсталации. Нов, фантастичен облик на градината ще придадат седем огромни, променящи своя облик цветя. Инсталацията „CyberFlo” е носител на посланието за позитивна промяна. Поемайки към пл. „Княз Александър I”, публиката ще се има възможност да се наслади на инсталацията „SubAtom”, в която постоянно движещите се частици преобразуват енергия, търсят форми и разкриват нови светове.

Нощната разходка из града ще премине и през Градската градина, където на великолепната фасада на Народен театър „Иван Вазов“ за първи път на едно място ще се съберат шест български артисти и студия, които творят в сферата на светлинните изкуства. Заедно, Elektrick.me, MP-STUDIO, Петко Танчев, Poliforma, Розалина Буркова и Studio Phormatik, ще разкрият пълния потенциал на светлинните произведения, които имат силата да променят нощната градска среда.

Символът на фестивала – плаващата инсталация „Лунна нощ“, ще може да бъде видян във фонтана пред театъра, а сетивата на зрителите ще бъдат провокирани и от озарените от многоцветни светлини дървета, част от инсталацията „Магическа гора“.

Освен разнообразните творби, които ще гостуват на Градската градина, в нея посетителите ще бъдат предизвикани да развихрят своето въображение, като се включат в ателие „Рисуване със светлина“.  Водещите на ателието ще изрисуват със светлина в пространството хрумванията на участниците, а зрителите ще получат своите уникални творби и на мобилния си телефон. Ателието ще се проведе на 6 и 7 май, между 20:30 ч. и 23:00 ч.

Три-километровият маршрут на LUNAR ще отведе публиката и на пл. „България“. Там ще могат да бъдат видени забележителните скулптури „Infinitum” на шведския артист Филип Якобсон, създадени от дърво и светлина и символизиращи вечност и цялост.

Най-мащабната фасада, част от събитието, тази на Националния дворец на културата, ще може да бъде видяна през символa на любовта – инсталацията „Glowing Heart”. Там ще сияят творбите на тримата победители, избрани след участие в конкурс и претворили темите “eMotions”, “eXplore” и “eFuture”. Артистите могат да кандидатстват с творбите си до 25 април.

Светлинните творби, част от първото издание на LUNAR, са представени от: Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България („Представи си“), Mastercard и Банка ДСК („Дивата природа зависи от нашите навици“), Hyatt Regency Sofia („divARTsity”), Astellas („Да дариш светлина“), bTV Media Group („Cyberflo”), Електрохолд („SubAtom”), Столична община („Сияем заедно“), Joker Media Rental („Магическа гора“), център АЛОС (Ателие „Рисуване със светлина“), фестивала Ritual Gatherings („Infinitum”), eMAG („Glowing Heart” и „Experience”).

Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието ще се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и ще бъде със свободен достъп за всички жители и гости на града.