Цирков спектакъл с разтърсващо послание за климатичните промени

YouTube channel: MagdaClan Circo

Магия от изкуство и мотивиращи послания за нашата роля в опазването на природата.

Мини Арт Фест 11

„Мини Арт Фест“ е уникално по рода си събитие – това е единственият международен фестивал в България за съвременен и социален цирк, който се провежда в София вече цяло десетилетие. Фестивалът е платформа за гастрол на нашумели международни циркови спектакли и дългогодишен дом на най-добрите родни артисти на модерния цирков пърформанс. 

Акцент в програмата на 11-тото издание на Мини Арт Фест, който ще се проведе на 23, 24 и 25 юли на открито пред Стадион „Академик“ в София, е спектакълът „WeLand“ на Цирк MagdaClan от Италия

Първата спирка на общоевропейското турне за климата на артистите от Цирк MagdaClan е в София, като част от програмата на Мини Арт Фест 11

Седем циркови артисти, акробати, четирима музиканти, впечатляващ декор и сцена, и много истории за разказване. Това са само част от цифрите, описващи съвременния цирков спектакъл на открито „WeLand“, който ще нахлуе в 10 европейски града това лято, като част от #ClimateOfChange – комуникационна кампания на италианската организация WeWorld и още 15 европейски партньори, целяща да информира младите хора за връзката между промените в климата и климатичната миграция.

„WeLand“ e съвременен цирк, въздушна акробатика и музика на живо на преносима мащабна сцена, част от сценографията на спектакъла. Основното послание е климатичната промяна и образът на цялото човешко население, страдащите от бедствия, наводнения, топене на ледовете, опустиняване и пожари. Спектакълът ни кара да се замислим за малките неща и ни провокира да станем част от глобалното въздействие за подобряване на климата, като променим нашето мислене, поведение и нагласа.

Екологичната криза е криза на съвременното общество, за преодоляването на която са нужни действия и промени в начина ни на живот. Радваме се, че усилията на италианските ни партньори доведоха до успешно въвличане в тази кампания на хора от света на изкуството, за да можем заедно да предадем посланието за климатична промяна по достъпен и привличащ малки и големи начин – чрез съвременния цирк. Изменението на климата има силно въздействие върху всички нас. Изкуството ни помага да разберем мащаба и мястото на всеки човек в промяната и ни мотивира да бъдем част от нея.– казва Любомира Колчева, директор на фондация „ЕкоОбщност”
Режисьор на спектакъла е Петр Форман, който увлекателно използва пълнокръвни човешки образи, за да предаде разтърсващо послание; зад драматургията стои Флавио Д’Андреа, а сценографията е на Франческо Фасоне. Ще се приземим в пристанище, докове, кораби, огромни складове и глобалния пазар.
Искаме да създадем символичен контекст, в който хората да разпознаят своето ежедневие и в който зрителите са поканени да обмислят как да приемат, отхвърлят или да се борят с нагласата ни да се отнасяме към всичко като към стока, организирайки така нашия свят върху безмилостни икономически правила, които пораждат големи проблеми, свързани с изменението на климата-казва сценографът Франческо Фасоне.

Турнето #ClimateOfChange в София ще включи още моноспектакъл на Галина Риом-Ройбек, Шизи импро театър, огнено шоу на „Палячи“ от Варна и ще даде възможност за диалог и дебат с основна тема промените в климата.

За #ClimateOfChange

#ClimateOfChange е общоевропейска комуникационна кампания, водена от италианската организация WeWorld и съфинансирана от Европейската комисия в рамките на програма DEAR, която има за цел да повиши информираността на младите граждани на ЕС за връзката между изменението на климата и миграцията и да ги въвлече в движение, готово не само да промени начина си на живот, но и да подкрепи политики за глобална климатична справедливост.

16 европейски граждански организации и университети са обединили усилията си за постигане на тази цел. От 2020 г. те работят заедно, като провеждат научни и теренни изследвания, дебати в училища и университети и широка европейска комуникационна кампания за повишаване на осведомеността, която да достигне до милионите млади хора на възраст от 16 до 35 г. в 23 държави-членки на ЕС.

Повече може да научите на www.climateofchange.info.

На 23, 24 и 25 юли на паркинга пред Стадион „Академик“ в София ще имате възможност да посетите циркови работилници, множество спектакли и арт инсталации. спектакъла „WeLand“ на Цирк MagdaClan от Италия е на 24 и 25 юли от 20:00 часа. Входът за всички дейности и спектакли е безплатен.

Организатори на събитието са: Фондация „ЕкоОбщност“, Фондация Мини Арт, Цирк MagdaClan.

Източник: Мини Арт Фест 11