Viriditas – самостоятелна изложба на Гергана Петрова

Снимки: КО-ОП

KO-OП представя от 14.10 до 07.11.21 самостоятелната изложба на Гергана Петрова - Viriditas.

Viriditas е серия от снимки за красотата на заобикалящата ни природа, нейната крехкост, и нуждата за опазването ѝ.
„Целта на живота е да живеем в хармония с природата“– Зенон е написал преди повече от 2000 години. А сякаш с годините се отдалечаваме все повече от тази цел.
Повече от всякога експлоатираме ресурсите на Земята, омагьосани от технологичен и икономически прогрес. Богати бизнесмени се развличат строейки ракети, които ги разхождат в космоса, и все някога ще ги отведат до Марс. А защо не и по-далеч? Глобалната пандемия ни показа какъв е животът по време на изолация—преминаващ пред дигиталните ни устройства, с които работим или почиваме, и колко зле се отразява това на психическото ни здраве. Всяка година отчитаме най-високите температури до сега, с най-разрушителните пожари, урагани, или наводнения—осъзнавайки въздействието на глобалното затопляне.

Viriditas (oт латински - „зеленина“) е дума, означаваща жизненост, плодовитост, буйност, зеленина или растеж

Според автора на научната фантастика Ким Стенли Робинсън терминът означава „зелената сила на живота, разширяваща се във Вселената“: ‘‘Погледни симетрията на тази раковина. Водовъртеж от шарки, извиващ се навътре към безкрайността. Това е формата на самата вселена. Има някакво неспирно давление, което тласка нещата към повторяемост. Една склонност на материята да еволюира към все по-сложни форми. Нещо като гравитационна симетрия, свещена озеленяваща сила, която наричаме viriditas—и тя е движещата сила в космоса. С други думи, животът.”

Viriditas е фото-серия, която Гергана започва, след като се връща в България през 2017г. Продължение е на работата ѝ „Хоризонт на събитията“ по време на резиденция Red Gate в Пекин, 2016, чийто фокус са климатичните промени и замърсяването. Viriditas е фокус на работата ѝ и по време на World of Co резиденцията, София, 2019. Мини-сериятa „Алтернативни видове“, част от Viriditas, бе показана по време на Sofia Art Week 2019 в галерия Структура.

Вярвам, че все пак Viriditas ще намери пътя си и надделее, въпреки всички пречки. Това е силата, която вдъхва живот на организми обитаващи най-невъзможни места—като бактериите, които се хранят с пластмаса, или екстремофилите, които живеят под UV радиация и липса на кислород. Животът, какъвто го познаваме сега, със сигурност ще се промени. Наш дълг е да намерим начин да се развиваме заедно, в хармония. – споделя авторът Гергана Петрова

За Гергана Петрова:

Гергана Петрова е фотограф и визуален артист, базиран между София и Берлин. Завършила е бакалавър по сценография в Национална художествена академия в София, България и магистърска степен по медиен дизайн, Университет Баухаус във Ваймар, Германия. Нейната изложба Crystal Trips беше представена през 2013 г. в Sofia Design Week, а след това в Studio Chérie, Берлин. Следващата ѝ самостоятелна изложба Berlin:5am беше през 2016 г. в поп-ъп галерията Falkenstein. През 2017 г. тя беше избрана за груповата изложба Art Start в Goethe Institut Bulgaria, София. Нейната работа е представена във VSCO, Vice, списание SVEMA, Freunde von Freunden, списание Postpravda и много други. През 2015 г. работи като фоторедактор във Freunde von Freunden, Берлин, а през 2016 г. като фотоасистент на Nan Goldin. Сред клиентите ѝ се подреждат Adidas, Asos, Audi, Carlsberg, Gucci, Pawaka и други.

Viriditas – Самостоятелна изложба на Гергана Петрова 14.10 – 07.11 – KO-OП (бул. Янко Сакъзов 17) Oткриване: 14/10 – 18:00ч

Източник: KO-OП