XIV Фестивал за старинна музика, песен и танц Stravaganza 2021 в Шабла

От 1 до 14 август 2021 година община Шабла е домакин на четиринадесетото издание на Фестивала за старинна музика, песен и танц Stravaganza.

 

Фестивалът за старинна музика, песен и танц Stravaganza остава верен на мисията си да представя класическите изкуства през погледа на съвременните творци.

Реверанс към оперното изкуство през вековете

Откриването на 1 август е реверанс към оперното изкуство през вековете. В концерта „Любимата стара опера“ на сцената ще бъдат изтъкнатите български оперни певци: тенорът доц. д-р Николай Моцов, който е и преподавател по оперно пеене в НМА „Панчо Владигеров, сопраното Венера Мелеки, мецосопраното Тереза Бракалова и баритонът Валери Турманов, както и пианистката Зорница Гетова, под чийто акомпанимент ще прозвучат арии и дуети из опери и оперети на Моцарт, Доницети, Верди, Бизе, Калман и Лехар.  

Премиера на музикално-театралния пърформънс „Ре-Ренесанс“ на режисьора Георги Грозев

Основен акцент в програмата е премиерата, създадена специално за тазгодишното издание на музикално-театралния пърформънс „Ре-Ренесанс“ на 10 август  на режисьора Георги Грозев. Спектакълът изследва връзката между музика и театър. В основата са познати и непознати текстове от епохата на Уилям Шекспир в търсене на отговори на въпросите: имат ли място образците на живото сценично изкуство от отминали епохи в съвременното технократско общество и има ли нужда модерният човек от досег с тях.

Ден по-късно на 11 август ансамбъл „Барок и още нещо“ за първи път заедно с Представителния духов оркестър на Държавна опера – Варна ще представят произведения от световната класика в пространството на Зеления център в Шабла.

По традиция закриването е на 14 август в навечерието на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица с концерт на Дамски камерен хор при храм „Свети Атанасий”, гр. Варна с диригент Евгения Григорова.

Фестивалът е единствен по рода си в България. Различността му се състои в това, че съхранява и разпространява – по един близък до съвременния човек начин, събитията от отминали епохи“ споделя артистичният директор Петя Плукчиева.

Фестивалът за старинна музика, песен и танц Stravaganza се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и е под патронажа на кмета на община Шабла Мариян Жечев.

Повече за първото събитие от програмата на фестивала: ТУК.