XV юбилейно издание на Фестивал за старинна музика, песен и танц „Страваганца“ отново е в гр.Шабла

През 2022 година, сдружение „Лаборатория за изкуство и култура“ ще представи петнадесетото юбилейно издание на фестивал STRAVAGANZA.

Организацията вече две години работи в посока на изграждане и развитие на културния живот в региона на град Шабла. Благодарение на тази инициатива, домакин на форума отново ще бъде община Шабла, най-североизточната точка в културния живот на България.

Акцент в програмата на фестивала през 2022 година са 2 премиери

Първата е изпълнение и музикална премиера за България на – Бах”Голдберг вариации”- редакция за струнно трио на Дмитри Ситковецки, в изпълнение на Марк Педус(Белгия)- цигулка, Златко Величков( България-Великобритания) – виола и Томаш Корчински( Литва)- виолончело.

Втората е театралната постановка  „Многосмъртие” по текстове на Борис Мархолев, режисьор Георги Гроздев – пиесата силно напомня за някои от творбите на Ханох Левин и има фрагментарна структура.  

Фестивалната програма ще предложи на своята публика и спектакълът „Тишината  между нас” – музика Албена Врачанска и Курт Вайл по текстове  на Бертолт Брехт и Питър Табит Джоунс – сценографията е на доц. д-р Николай Моцов. Спектакълът беше част от изданието на Софийски музикални седмици 2021 година и за първи път ще се играе извън гр.София в рамките на фестивала. Творбата бе отличена и в предаването”Вечната музика” на БНТ.  

Концертът „Класика на Тюленово” в изпълнение на Представителен духов квинтет на опера Варна е събитие, което публиката ще преживее на фона на морската гледката в село Тюленово. Вечер на Хоровото изкуство и Християнската музика е неизменно събитие от  културния афиш на фестивала и по традиция е посветен на големия Християнски празник „Успение Богородично”.

Фестивалът се организира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и е под патронажа на Мариян Жечев- кмет на община Шабла.