Юбилейна изложба по случай 85 годишнината на Никола Гюзелев

Изложбата се открива на 15 декември 2021г. и ще остане в в галерия Класика до 15.01.2022.

По повод 85-ата годишнина от кончината на прочутия оперен бас и академичен художник Маестро Никола Гюзелев, се открива негова авторската изложба с творби, голяма част от които не е показванa още в страната. На името на М° Никола Гюзелев е и Международната награда за оперно изпълнителско и изобразително изкуство. 

Доколкото е вярно, че италианската опера е дарила с много емоции целия свят чрез своята музика, театър, поезия и белканто, то не по-малко вярно е и че известният българо-италиански оперен певец Маестро Никола Гюзелев, с когото се простихме през 2014 г., й се е отблагодарил многократно чрез своя талант, чрез вродения си усет за естетика и в търсене не само на професионално, но преди всичко на артистично съвършенство.
– се чете в прессъобщението на галерия LUXart в Рим през октомври 2019 г. на тогавашната изложба в памет на големия артист.

35 картини на Никола Гюзелев - ярко свидетелство и за дарбата му на художник

Целта и сега на експозицията е да покаже на обществеността малко известен художествен аспект на големия майстор на лиричната музика, този на художника в един определен, по-скоро личен план.

Изложбата включва 35 картини с маслени бои върху платно, скици с молив и темпера, които обрисуват с изключителна задълбоченост личния свят на твореца в автопортрети, семейни портрети и рисунки на приятели. 

Събитието се осъществява благодарение сътрудничеството между Галерия Класика в Столицата, Фондация „Никола Гюзелев“, Биенале Артемидия за българско изкуство в Рим. Изложбата е част именно от Биенале Артемидия за изкуство и приятелство между България и Италия, което се провежда в Рим от 2007 г.

Никола Гюзелев – Доктор Хонорис Кауза на Българската Академия на науките, Комендатор на Италианската република, носител на Международната награда на името на Джузепе Верди за изключителни постижения и принос в оперното изкуство е носител на най-високите отличия на България и на Италия. Почетен гражданин e на Павликени, България и Парма, Италия. През 2016 г. по случай 80-годишния му юбилей летният театър в Павликени и площад в София бяха кръстени на неговото име. Същата година в Българската академия на науките в сътрудничество с Фондация ‘’Никола Гюзелев’’ бе учредена Международната награда за оперно и изобразително изкуство „Никола Гюзелев“.

Източник: Фондация „Никола Гюзелев”