Академията за изкуствa Пловдив (АМТИИ) представя нов образователен проект

Снимки: Пловдив 2019

ПРОЕКЦИИ НА ДИАЛОГА

ПРОЕКЦИИ НА ДИАЛОГА е името на най-новия интригуващ проект на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Той съчетава в себе си три елемента – лекция, уъркшоп и подкаст епизод, с участието на гост звезда – световно име в областта на музикалното изкуство, с творческа кариера, стартирала именно от Пловдив.  Тези три звена от целостта на проекта ще представят различни аспекти от работата на един ярък музикант със студентската общност, както и техния диалогичен работен процес в широка публична среда.

ПРОЕКЦИИ НА ДИАЛОГА е част от Програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

Лекциите са с вход свободен и се провеждат в Концертната зала на АМТИИ Пловдив.

В първия модул – публичните лекции – звездните гости споделят личните си истории и техния път в музиката. 

Вторият компонент дава възможност за участие в майсторски клас или уъркшоп, който с прякото взаимодействие между изявените артисти и студентите да подкрепи личната мотивация за професионално и творческо развитие на младите таланти. 

Третият компонент е подкаст епизод – една сравнително нова медийна форма, която дава шанс за акцент изцяло върху съдържанието и служи като културен „посланик“ към публиките на Академията.

Специалният първи гост на ПРОЕКЦИИ НА ДИАЛОГА е Найден Тодоров.

Роден в Пловдив, той е един от най-изявените съвременни български музиканти, многостранно изявяващ се с ярки интерпретации в различни жанрове. През 1993 г. завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Града под тепетата, а през 2000 г., само на 26-годишна възраст, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като става най-младият диригент в България на такава позиция. В Пловдивската опера в началото на 2001 г. е неговият оперен дебют с премиерата на „Тоска” от Пучини. Тук той осъществява и супер-продукцията на Дарио Фо на операта на Росини „Севилският бръснар“, с която гостува в Холандия, Германия и Великобритания. По-късно младият диригент получава наградата Пловдив за незабравимия концерт с Пловдивската филхармония и Джон Лорд през 2009 г. През годините Найден Тодоров е работил в България с всички симфонични оркестри и оперни театри, но е особено свързан със Софийска филхармония, с която дебютира през 2001 г., а от началото на 2017 г. е избран за нейн директор. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените световни певци и инструменталисти като Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура Скода, Милена Моллова, Бернд Глемзер, Петер Рьозел, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиян Рахлин и много други.

Лекцията на Найден Тодоров ще се състои в Концертната зала на АМТИИ

Лекцията на Найден Тодоров е със заглавие „Изграждане на професионалния път на класическия музикант“  и ще се състои на 8 октомври 2021 г. (петък) от 11:00 часа, при спазване на противоепидемичните мерки.

Meстата са ограничени и се заемат до запълване на капацитета на залата. Запис от лекцията, както и подкаст епизодът ще бъдат публиквани в социалните канали на Академията до края на месец октомври.

Повече информация за проекта, можете да намерите тук:  https://cutt.ly/DELNuWc

Източник: Пловдив 2019