Благотворителна изложба “Светлина за Шипка” в Балабановата къща

Благотворителна изложба набира средства за възстановяването на читалищния дом-паметник в гр. Шипка от 1934 г.

Народно Читалище “Светлина -1861” град Шипка и Общински институт „Старинен Пловдив“ канят на една специална изложба, която носи заглавието “Светлина за Шипка”. Изложбата е благотворителна и представя 50 творби на художници от цялата страна, които прегърнаха каузата за набиране на средства за възстановяване на читалищния дом-паметник в гр. Шипка.  

Откриването е на 1 май 2022 г. в 11.00 часа. Изложбата може да бъде посетена до 8 май в Балабановата къща в Пловдив.

Народно Читалище “Светлина – 1861” гр. Шипка е едно от първите в страната, създадено през януари 1861 г. от даскал Христо Караджов. В началото то се помещава в стаята до клепалнята на църквата, а през 1870 г. се премества в новопостроеното класно училище. Само една година по-късно, с постановката „Многострадална Геновева“, се дава начало на изключително плодородна театрална дейност. Залата на класното училище скоро се оказва малка за активната творческа дейност и богатия театрален репертоар на самодейците от Читалище Светлина. Те започват да мечтаят за нова сграда, която да може да посрещне всички творчески нужди. Средствата за строежа на сградата се набират с години чрез доброволни пожертвования в пари, розово масло и др., а в построяването участват на доброволни начала шипченски строители и цялото население.

Новата сграда, завършена през 1934 г., е умалено копие на Народния театър, с невероятна акустика в концертната зала, и нейната сцена осигурява през годините изява на множество театрални постановки и кино прожекции. През 80-те години на 20 век се предприемат мерки за разширение на сградата и модернизация на сцената, но за съжаление през 1989 г. ремонтът е замразен и читалището се премества отново в сградата на класното училище, където се помещава и до днес.

Отваряме вратите на Балабановата къща за тази изложба, защото искрено вярваме, че каузата заслужава широка обществена подкрепа. НЧ „Светлина – 1861“ поддържа богата дейност и се старае да пази и предава на бъдещите поколения българските традиции и обичаи. В сградата на читалището се помещават и библиотека, с над 31 000 тома книги и старопечатни издания, както и художествена галерия с творби на известни шипченски скулптори и художници. Читалището развива успешно етнографски комплекс „Чирпанлиева къща“, която притежава богата етнографска сбирка и е паметник на културата от местно значение от 1979 г. Вярваме, че общата ни мисия да съхраняваме недвижимото културно наследство и фактът, че изложбата гостува в Града на художниците – Пловдив, ще привлече съмишленици и делото ще се увенчае с успех.
коментира и.д. директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. д-р Елена Кантарева – Дечева

След Пловдив, изложбата ще отпътува към София, а след това ще бъде представена в Стрелча и Стара Загора. До момента от продажби на картини и дарения са събрани 2 213 лева. Каним всички художници, които желаят да се включат, както и всички други желаещи да помогнат с парични средства или доброволен труд да се свържат с нас.
призовават организаторите от НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка

Част от представените картини в изложбата “Светлина за Шипка”  са създадени по време на художествен пленер, проведен през лятото на 2021 година, а останалите са дарение от художници, пожелали да се включат в каузата. В изложбата са представени творби на над 20 художника.

Сметка за дарения:
Банка ДСК, гр. Казанлък
Титуляр:
НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка
IBAN: BG73STSA93000004324006
BIC: STSABGS
Основание: За Читалищен дом – паметник, гр. Шипка
Лице за контакт:
Деница Стефанова, тел: 0884543040
Татяна Косекова, тел: 088 8864737 , e-mail: svetlina1861@abv.bg