Деян Донков с моноспектакъл по романа „Камбаната“

Снимки: Пловдив 2019

Романът - носител на поредица от престижни награди за литература, ще оживее на сцената на Античен театър Пловдив.

Премиерата е на 24 септември от 20.00 часа и се реализира по програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

Драматургичният прочит на текста е резултат от вдъхновението на звездата от родната театрална сцена Деян Донков. Провокативният сюжет ще бъде пресъздаден в моноспектакъл от самия актьор. Той е и режисьор на спектакъла. 

„Като неистово желание да мина през „Камбаната“ или по-скоро тя да мине през мен и да остане завинаги в мен“ – така Деян Донков описва мотивацията си да пресъздаде на сцената историята за убиеца Вено и терзанията на душата му по пътя към добродетелта.

“Това е изповедта на един убиец, претърпял катарзис през Вярата. За да спаси Камбаната – символ на вярата, героят е готов да я брани с цената на живота си. Единствена любов на Вено от детството е ромката Лейла. Верен като самурай на своя господар, той остава верен на Любовта до края… пък и след това”, разсъждава актьорът и режисьор.

За изграждане на цялостния спектакъл той се доверява на колеги, с които работи от години.

Още преди две години Деян Донков обяви публично своето намерение за сценична версия на романа. 

Номинираният за Аскеер, 2019 сценограф Никола Тороманов разкрива малка част от идеята си, а именно да изгради на сцената на Античния театър декор само от едно дърво, около което се развива фабулата.

Визуалните ефекти, както и целият 3D мапинг, са дело на визуалния артист Марио Стоянов.

За хореографията се е погрижил един от най-талантливите съвременни български танцьор и актьор Деян Георгиев, а за музиката – утвърденият театрален композитор Петя Диманова.

Фотографията е поверена на Стефан Н. Щерев. 

Актрисата Пламена Иванова ще се въплъти в образа на Лейла – вечната любов на героя от романа. 

На сцената на Античния театър ще се качи и оркестър „Карандила“.

Романът „Камбаната“ на пловдивския писател Недялко Славов излиза на книжния пазар през 2016-а. Носител е на националната награда „Христо Г. Данов” раздел „Българска литература“ .

Източник: Пловдив 2019