Изложба „Поздрав от Самоков и Чамкория” в Балабановата къща

Вълнуващ разказ за историята на фотографията, пощенските картички и живота на самоковчани от 1895-1944 г.

Инициативата на Общински институт „Старинен Пловдив“ в партньорство с Градски исторически музей – Самоков е по повод 25-ти март – Международен ден на пощенската картичка и 130 години от издаването на първата илюстрована картичка в България, което се е случило в Пловдив 1892 г. по времето на Първото земеделско и промишлено изложение.

Изложбата „Поздрав от Самоков и Чамкория” представя в 25 табла над 80 изключителни образци на пощенски картички, създадени от едни от най-известните български фотографски ателиета в периода 1895-1944 г.

Изложбата беше открита на 24.03.22 от заместник-кмета по култура Пламен Панов, директора на Градски исторически музей - Самоков, д-р Веселин Хаджиангелов и доц. д-.р Елена Кантарева-Дечева – и.д директор на ОИ „Старинен Пловдив“

„Щастлив съм, че с откриването на тази много интересна и вълнуваща изложба, възобновяваме едно сътрудничество с повече от 200 годишна история, както ми разказа д-р Веселин Хаджиангелов. Сигурен съм, че културните връзки между Пловдив и Самоков ще продължат своето развитие, защото имаме много допирни точки. Преди 130 години, първата илюстрована пощенска картичка е била отпечатана в Пловдив за Първото земеделско и промишлено изложение, а тук в изложбата ще видите снимки на самоковските еснафи, които пътуват от Самоков към Пловдив точно по този повод. Щастлив съм и от това, че Старият Пловдив е не само емблема и сърцето на града, но е успешна платформа, която показва най-доброто от България в Пловдив. А освен, че го показва, Старинен Пловдив изпълнява и своята най-главна мисия – да опазва и съхранява паметта“, каза на откриването заместник-кметът Пламен Панов.

Доц.-д-р Елена Кантарева – Дечева, домакин на събитието, представи и приветства директора на Градски исторически музей – Самоков, д-р Веселин Хаджиангелов и разказа как се е зародила идеята за изложбата в Пловдив. Коментирано бе, че освен естетиката и красотата на изображенията, украсени с рамки, хората са полагали и голямо старание за краснопис, тъй като картичките са пътували без пликове. Пътуването на по-заможните българи от онова време е било въпрос на престиж, а след това е било важно да покажат къде са били и да опишат какви преживявания са имали.

Д-р Веселин Хаджиангелов разказа за възникването на първия държавен курорт Чамкория, първото летовище, а после и балнеоложки център. Заможните хора от онова време, сред които и царското семейство, банкери, прависти, художници и други построяват по-късно общо 120 вили. Директорът на музея разказа и историята на фамилия Карастоянови – за първия фотограф в Самоков, син на първия печатар, както и за семейството на първия самоковски кмет Иван Доспевски, среден син на Димитър Зограф. Фотографията се е предавала между семейства и приятели и така 15 фамилии са практикували фотографското изкуство, което е притежавало съответния фирмен знак, сериен номер, въвлечен е в процеса на индустриализация, като произведения близка до изкуството, и като начин на изпълнение, техника, оцветяване.

Самите текстове на картичките са много лични и сантиментални и също толкова интересни, както фотографиите върху лицето. Те описват важните събития, които са вълнували хората по онова време – войните, църковни празници, лични поводи, пътешествия и много други
разказа още д-р Веселин Хаджиангелов

Една голяма част от картичките, притежание на музея в Самоков, са дарение от дъщерята на първия директор на музея, която е колекционирала картички през целия си живот. Тя е направила дарението през 2007 г. , а музеят е инициирал в последствие и кампания за откупуване и събиране на картички, свързани със Самоков. Интересен факт е, че най- много екземпляри са получили от българи, живеещи в чужбина, за които това е сантимент, често свързан с родовата им история.

Балабановата къща е една от емблемите на Стария Пловдив. Изложбата „Поздрав от Самоков и Чамкория” е с вход свободен и може да бъде разгледана до 24 април 2022 г.

Източник: Община Пловдив