КО-ОП и EEP Berlin представят изложбата NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?

Снимки: KO-OП

Пространство за преосмисляне на фотографията: КО-ОП и EEP Berlin представят груповата изложба NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?

На 25 август EEP Berlin и КО-ОП представят груповата изложба NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?, с участието на Байрям Байрямали, Станислава Васева, Марта Джурина, Наталия Йорданова, Калоян Колев, Анна Комитска, Радостин Седевчев, Десислава Терзиева и Боримир Тотев. Куратори на изложбата са Мартин Атанасов, Красимира Буцева и Васил Владимиров.

Чрез визуален диалог изложбата NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE? създава пространство за преосмисляне на фотографията – заедно с начините, методологиите и процесите, през които тя съществува в съвременните артистични практики. В някои от произведенията, които ще видим в галерията на КО-ОП, фотографското изображение се явява само като начална посока и вдъхновение и напълно липсва в класическия си вид, а в други – съществува като финален продукт.

Авторите в тази изложба ни пренасят към едно проучване, което включва и изключва фотоапарата, но използва снимката като първоизточник. NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE задава въпроси относно развитието на фотографията и технологиите, както и към историческата роля на изображенията и тяхното място в паметта на бъдещето. – споделя Красимира Буцева, един от кураторите на изложбата.

Творбите преплитат различни фотографски техники.

Темите, докоснати от артистите, варират от исторически събития, лични преживявания и носталгия до архивиране на тялото на артиста и запечатване на българската естетика и бит, а творбите, преплитат различни фотографски техники.

Различните времена се смесват, сблъскват, отделят и събират отново, а фотографското съществува под формата на лични и държавни архиви, колажи, алтернативни процеси, инсталация, виртуална реалност, изкуствен интелект и 3D модели.

Едно въображаемо бъдеще започва да прозира през творбите – чрез кадри на българска емигрантска общност в Лондон, в началото на 2000-та или чрез несъществуващите изображения от списание “Космос”, заемащи стените.

Изложбата ще бъде съпроводена от публикуването на лимитирано книжно издание, което ще бъде представено по време на откриването на 25 август в КО-ОП.

За EEP Berlin:

EEP Berlin е изследователска фотографска платформа, създадена от Мая Христова през 2017 г. и събираща творби от източноевропейски визуални артисти.

Организацията има зад гърба си десетки изложби, които са били част от Berlin Gallery Weekend, Месец на Фотография, Berlin Photo Week, KOLGA Tbilisi Photo Week, Frappant e.V., Hamburg, POSTWEST Festival, Watch Photo Festival и Kunstverein Ost. Платформата създава и журнала EEP Magazine, както и онлайн пространство, което включва в себе си интервюта, ревюта, портфолиа и статии, разглеждащи съвременна източноевропейска фотография.

NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE? ще остане в галерията на КО-ОП до 21 септември 2021, като в програмата са включени и турове на изложбата, водени от кураторите.

NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?

25 август – 21 септември 2021, 12:00 – 19:00;
Откриване: 25 август 2021, 18:00 – 21:00;
КО-ОП, бул. Янко Сакъзов 17, 1527, София

Източник: KO-OП